Home » Știință » Peste 12.000 de noi specii de microbi tocmai au fost descoperite de cercetători

Peste 12.000 de noi specii de microbi tocmai au fost descoperite de cercetători

Peste 12.000 de noi specii de microbi tocmai au fost descoperite de cercetători
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 12.11.2020

O echipă internațională de cercetători a descoperit 12.556 noi specii de bacterii și arhee care nu au fost niciodată crescut într-un laborator, folosind o tehnică incredibilă numită metagenomică.

„Am reușit să reconstruim mii de genomuri asamblate prin metagenomică (MAGs) direct din mostre secevențiate fără a mai fi nevoie să cultivăm microbii în laborator”, a explicat Stephen Nayfach, autor principal al studiului și genetician la DOE Joint Genome Institute.

Cercetările au fost publicate în jurnalul Nature Biotechnology.

Ca și cum ai încerca să asamblezi un puzzle care a trecut printr-un tocător

Echipa a avut acces la o bază imensă de date de la peste 10.000 de metagenomuri, un termen care cuprinde toate materialele genetice de la o mostră. Orice ADN extras este clonat și apoi secvențiat folosind mici fire de genom, înainte ca oamenii de știință să încerce să pună din nou la loc aceste mici bucăți de ADN.

Sună ca și cum ai încerca să asamblezi un puzzle care a fost trecut printr-un tocător, însă cu ajutorul unei tehnici numite „binning”, echipa a reușit să asambleze 52.515 de MAGs din datele disponibile, multe dintre acestea fiind de înaltă calitate și toate având peste 50% din genom complet.

„Deși sunt imperfecte, pot să dezvăluie multe despre biologia și diversitatea microbilor necultivați”

„Am desfășurat asamblarea metagenomică asupra 10.450 de metagenomuri din diverse habitate, inclusiv medii oceanice și acuatice, medii umane și animale, precum și soluri sau alte medii terestre, pentru a extrage 52.515 de MAGs”, au scris cercetătorii, potrivit Science Alert.

Atunci când oamenii de știință au căutat genomuri în MAGs din studii anterioare și genomuri de la celule izolate, aceștia au descoperit că 12.556 din 50.000 de Mags nu au mai fost niciodată secvențiate.

„Deși aceste genomuri sunt imperfecte, pot să dezvăluie multe despre biologia și diversitatea microbilor necultivați”, a spus Nayfach.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetările arată o legătură între deficiența microbiomului intestinal și tulburarea de spectru autist

Microbi care au stat 100 de milioane de ani sub fundul Oceanului Pacific, readuși la viață de oamenii de știință

Un medicament antimicrobian, eficient împotriva infecției cu SARS-CoV-2

Medicii au folosit un transplant de fecale pentru a trata un pacient al cărui microbiom producea alcool

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase