Home » Știință » Cercetătorii suedezi au dezvoltat un nou tip de imunoterapie

Cercetătorii suedezi au dezvoltat un nou tip de imunoterapie

Cercetătorii suedezi au dezvoltat un nou tip de imunoterapie
Credit foto: Unsplash
Publicat: 25.11.2020

Oamenii de știință susțin că această nouă abordare permite atacarea tipurilor de cancer care nu răspund la formele convenționale de imunoterapie.

Imunoterapia a făcut mari progrese și mulți pacienți pot avea parte acum tratamente eficiente care nu erau disponibile în urmă cu zece ani. Cu toate acestea, există anumite tipuri de cancer care nu răspund la imunoterapia existentă. Un studiu realizat de Institutul Karolinska din Suedia explică beneficiile unui nou tip de imunoterapie care oferă speranța mai multor opțiuni de tratament pentru cancer în viitor, notează Medicalxpress.

Celulele canceroase au capacitatea de a reprograma celulele imune într-un mod care favorizează creșterea tumorilor. După ani de cercetare a fost posibilă folosirea sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului, prin care diferiți anticorpi pot determina celulele T ale sistemului imunitar să atace celulele canceroase.

Rolul celulelor imunitare împotriva cancerului

Macrofagele sunt un tip diferit de celule și joacă un rol crucial în sistemul imunitar, unde recrutează celule T dintr-o zonă afectată de organisme străine și reglează funcția acestora. Din păcate, anumite tumori dezvoltă modalități de a opri sistemul imunitar, inclusiv prin faptul că macrofagele din tumoră blochează celulele T.

„În studiul nostru, am dezvoltat un nou tip de imunoterapie în care anticorpii specifici activează macrofagele astfel încât să susțină sistemul imunitar și să distrugă celulele canceroase în schimb”, spune dr. Mikael Karlsson, profesor la Departamentul de Microbiologie și Biologia celulară la Institutul Karolinska.

Studiul arată, de asemenea, că celulele NK, o altă celulă importantă a sistemului imunitar, sunt activate în principal de această nouă imunoterapie pentru a lucra alături de celulele T pentru a ucide tumorile, spre deosebire de imunoterapiile existente, în care sunt activate doar celulele T.

„De asemenea, se dovedește că atunci când celulele NK sunt activate de macrofage, capacitatea lor de combatere a cancerului este extrem de ridicată”, spune Mikael Karlsson.

Prin urmare, aceste descoperiri indică faptul că noua imunoterapie activează o parte diferită a sistemului imunitar în comparație cu terapiile anterioare și, după cum speră cercetătorii, poate fi utilizată în combinație cu tratamentele existente.

„Munca în echipă dintre celulele NK și celulele T crește eficacitatea acestora, ceea ce poate ajuta la creșterea mai multor tipuri de cancer tratabile în viitor”, concluzionează dr. Karlsson

Studiul citat a fost publicat în PNAS.

Citește și:

Tehnologia CRISPR poate fi folosită pentru a distruge cancerul

Analiza genetică poate fi folosită pentru identificarea pacienților care pot prezenta efecte secundare după tratamentele împotriva cancerului

Studiu: 1 din 8 pacienți de cancer prezintă mutații genetice moștenite

Cercetătorii au identificat o nouă ”țintă” a tratamentelor împotriva cancerului agresiv

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase