Home » Știință » Un oraș întreg din California se scufundă în Pământ într-un ritm alarmant

Un oraș întreg din California se scufundă în Pământ într-un ritm alarmant

Un oraș întreg din California se scufundă în Pământ într-un ritm alarmant
Credit foto: Bruce Fingerhood/ Wikimedia
Publicat: 13.06.2021

În centrul statului american California, aproape la distanță exactă între Los Angeles și San Francisco, un oraș agricol numit Corcoran se scufundă în Pământ într-un ritm alarmant.

Deși „scufundarea” în sine a fost neregulată de-a lungul anilor și are loc la o scară prea mare pentru a fi observată de la sol, sateliții NASA au putut confirma că unele regiuni din Corcoran s-au scufundat cu peste 3,3 metri în ultimii 14 ani. Astfel, infrastructura orașului este acum în pericol, experții așteptându-se ca regiunea să continue să se scufunde în următorii ani.

„Este un risc pentru noi. Știm cu toții asta, însă ce putem face? Nu putem face prea multe. Și eu nu vreau să mă mut”, a spus Mary Gonzalez-Gomez, locuitor al orașului Corcoran.

„Mare parte din infrastructură este în pericol”

Problema vine de la consumul excesiv de apă al industriei agricole din zonă. Atunci când râurile nu asigură suficientă apă pentru fermele din regiune, oamenii încep să pompeze apă din rezervoarele din subteran. Însă, acele rezervoare trec direct pe sub oraș. După generații întregi de locuitori care au pompat apă de acolo, solul a început să se sfărâme și să se preseze.

„Nu există nicio soluție. Localnicii nu își pot da seama, dar o analiză amănunțită ar putea dezvălui faptul că mare parte din infrastructură este în pericol”, a explicat Jay Famiglietti, fost om de știință la NASA, citat de Futurism.

Famiglietti, care este acum director la Institutul Global pentru Securitatea Apei de la Universitatea Saskatchewan din Canada, a fost unul dintre primii cercetători care au folosit date prin satelit pentru a arăta că orașul Corcoran se scufundă.

Moștenirea zecilor de ani de pompare nesupravegheată a apei din subteran

Nu există prea mult soluții pentru a opri scufundarea orașului, însă autoritățile ar putea gestiona pagubele viitoare prin limitarea pompării și impunerea unui control mai adecvat asupra folosirii de apă subterană de către orașele învecinate și companiile agricole care au cauzat aceste probleme.

„Situația orașului Corcoran reprezintă întocmai moștenirea zecilor de ani de pompare nesupravegheată a apei din subteran care este inacceptabilă în California”, a declarat Karla Nemeth, director la Departamentul pentru Resurse de Apă din California.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii ruși au scufundat un telescop uriaș în Lacul Baikal pentru a căuta cele mai mici particule din Univers

Câteva zone din România se scufundă cu câțiva centimetri pe an și asta se vede și din satelit

Unele orașe din lume au ajuns atât de grele încât pur și simplu riscă să se scufunde

Ar trebui să lăsăm Veneția să se scufunde?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase