Home » Știință » Știința din spatele viselor recurente, mai fascinantă decât ne-am fi așteptat

Știința din spatele viselor recurente, mai fascinantă decât ne-am fi așteptat

Știința din spatele viselor recurente, mai fascinantă decât ne-am fi așteptat
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.09.2021

Să ai același vis din nou și din nou este un fenomen bine-cunoscut. De fapt, aproape două treimi din populație au vise recurente. Să fii urmărit, dezbrăcat într-un loc public sau în mijlocul unui dezastru natural, să-ți pierzi dinții sau să uiți să te duci la cursuri pentru un întreg semestru, toate acestea sunt scenarii tipice care se pot repeta în vise.

Totuși, de unde provine fenomenul? Știința ne arată că visele recurente ar putea reflecta conflicte nerezolvate din viața reală a visătorului.

Visele care se repetă apar adesea în perioade de stres sau de-a lungul unor perioade îndelungate de timp, uneori în decurs de mai mulți ani sau chiar pe tot parcursul vieții. Visele acestea nu au doar aceeași temă, dar pot repeta și aceeași narațiune noapte după noapte.

Deși conținutul exact al viselor recurente este unic pentru fiecare individ în parte, există teme comune care se regăsesc la mai mulți indivizi și chiar culturi separate de trecerea timpului. Spre exemplu, să fii urmărit, să cazi, să fii nepregătit la un examen, să întârzii sau să încerci să faci ceva de mai multe ori, toate acestea sunt cele mai comune scenarii.

Peste jumătate dintre visele recurente implică o situație în care visătorul se află în primejdie

Majoritatea viselor recurente conțin emoții negative precum frică, tristețe, furie și vinovăție. Peste jumătate dintre visele recurente implică o situație în care visătorul se află în primejdie. Însă, unele teme recurente pot fi pozitive, chair euforice, precum visele în care descoperim încăperi noi în locuință, visele erotice sau cele în care zburăm.

În unele cazuri, visele recurente încep în copilărie și pot continua pe toată perioada maturității. Aceste vise pot dispărea timp de câțiva ani, iar apoi reapar în prezența unei noi surse de stres, dispărând din nou atunci când situația este rezolvată.

De ce redă creierul nostru aceleași vise la nesfârșit? Studiile sugerează că visele, în general, ne ajută să ne reglăm emoțiile și să ne adaptăm la evenimente stresante. Incorporarea materialului emoționat ar putea permite visătorului să proceseze un eveniment dureros sau dificil.

În cazul viselor recurente, conținutul care se repetă ar putea reprezenta o încercare eșuată de a integra aceste experiențe dificile. Multe teorii susțin faptul că visele recurente sunt asociate cu dificultăți sau conflicte nerezolvate din viața reală, scrie Science Alert.

De ce au tendința temele viselor să fie aceleași pentru persoane diferite?

William Domhoff, cercetător și psiholog american, a propus conceptul „continuumului de repetiție” în vise. Pe de-o parte, coșmarurile traumatizante reproduce o traumă trăită, acesta fiind un simptom al tulburării de stres post-traumatic. Pe de altă parte, visele recurente redau foarte rar un eveniment sau conflict direct, ci mai degrabă îl reflectă metaforic printr-o emoție centrală.

De asemenea, de ce au tendința temele viselor să fie aceleași pentru persoane diferite? O posibilă explicație ar fi faptul că o parte din conținutul viselor a fost transmis din generație în generație datorită avantajului evolutiv. Prin simularea unei situații amenințătoare, visul oferă oportunitatea de învățare și practică în somn.

Oamenii care au parte de coșmaruri recurente sunt, într-o măsură sau alta, blocați, aceștia nefiind capabili să reacționeze la scenariul din vis și să-l anticipeze. Din fericire, numeroase terapii au fost dezvoltate pentru asta. O tehnică presupune vizualizarea coșmarului în timp ce suntem treji și apoi să îl rescriem, adică să modificăm narațiunea prin schimbarea unui singur aspect, spre exemplu, la sfârșitul visului să fie ceva mai pozitiv. O altă soluție ar putea fi și visarea lucidă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă teorie despre adevărata semnificație a viselor. Care este, de fapt, scopul viselor

Așa-zisele „răpiri de către extratereștri” ar putea fi cauzate de visele lucide. Ce au descoperit cercetătorii ruși

Oamenii de știință au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce dorm și visează

Cercetătorii de la MIT au testat un dispozitiv inspirat de filmul „Inception” care permite manipularea viselor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase