Home » Știință » Prima rachetă spațială sud-coreeană a ratat plasarea unui satelit pe orbită

Prima rachetă spațială sud-coreeană a ratat plasarea unui satelit pe orbită

Publicat: 22.10.2021

Prima rachetă spațială construită în Coreea de Sud a fost lansată joi, însă nu a reușit să plaseze pe orbită un satelit dezactivat. Deși lansarea de test a înregistrat un eșec parțial, șeful statului a afirmat că proiectul va continua pentru îndeplinirea obiectivelor spațiale ale țării.

Racheta KSLV-II Nuri, în trei trepte, împodobită cu steagul național, a fost propulsată joi de pe o platformă de lansare de la Centrul Spaţial Naro din Goheung.

Racheta Nuri („lumea”, în traducere) este proiectată să plaseze sarcini utile de 1,5 tone pe orbită, la o altitudine de 600 până la 800 km deasupra Pământului. Racheta este parte dintr-un program spațial mai amplu al Coreei de Sud, care prevede lansarea de sateliți pentru supraveghere, navigație și comunicații, și chiar sonde lunare.

Președintele Moon Jae-in, care a urmărit lansarea din centrul spațial, a declarat că racheta a îndeplinit toate etapele de zbor, însă nu a reușit să plaseze pe orbită sarcina utilă de test. „Din păcate, nu ne-am atins pe deplin obiectivul”, a spus el, potrivit Reuters.

Moon i-a lăudat pe cei implicați în program și a spus că, în ciuda misiunii incomplete, proiectul va continua. „Nu va trece mult până vom putea să-o lansăm exact către traiectoria țintă. Epoca spațială a Coreei se apropie”, a adăugat el.

Racheta Nuri nu ar putea fi utilizată ca armă

Racheta Nuri cântărește 200 de tone, iar cele trei trepte sunt alimentate de propulsoare cu combustibil lichid construite de o filială a conglomeratului Hanwha din Coreea de Sud. Primele două trepte au câte un propulsor de 75 de tone, iar ultima are unul de șapte tone.

Institutul de cercetări aerospaţiale din Coreea de Sud (KARI) a anunțat că intenționează să deruleze încă cinci lansări de test înainte ca racheta să transporte regulat sarcini utile reale, în spațiu. Următorul test este programat pentru 19 mai 2022.

De mult timp, lansările în spațiu reprezintă o problemă sensibilă în peninsula coreeană, deoarece Coreea de Nord se confruntă cu sancțiuni din cauza programului de rachete balistice cu arme nucleare.

Planurile viitoare ale Coreei de Sud prevăd lansarea unei game de sateliți militari, dar oficialii de la Seul neagă că Nuri ar avea vreo utilizare ca armă propriu-zisă.

Nuri este prima rachetă dezvoltată integral în Coreea de Sud. În 2013, după mai multe întârzieri și mai multe teste eșuate, au lansat o rachetă dezvoltată în comun cu Rusia.

Oficialii din Coreea de Sud au afirmat că deținerea propriului vehicul de lansare va oferi țării flexibilitate în a stabili tipurile de sarcini utile și programele de lansare și va aduce beneficii companiilor sud-coreene.

Vă recomandăm să citiți și:

Un restaurant din Coreea de Sud folosește roboți pentru a-și servi clienții

Angajaţii unei companii din Coreea de Sud, obligaţi să stea în sicrie. Care este scopul

Plan ambițios pentru programul spațial sud-coreean. Președintele Moon Jae-in a anunțat că țara va trimite o sondă pe Lună

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase