Home » Știință » Ghepardul robotic de la MIT a învățat cum să sară. Inginerii au creat un sistem inovator pentru asta

Ghepardul robotic de la MIT a învățat cum să sară. Inginerii au creat un sistem inovator pentru asta

Publicat: 06.11.2021

Inginerii de la MIT au făcut-o din nou, iar de data aceasta savanții au creat un „ghepard” robotic care știe cum să sară.

Inginerii au instalat un nou sistem în robot, poreclit „mini-ghepard”, care îi permite să sară peste spații mari din teren, potrivit unui comunicat al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Sistemul se bazează pe un senzor video care detectează în timp real potențiale obstacole, cum ar fi fisuri sau găuri, iar apoi traduce informația în instrucțiuni pentru a determina reacțiile ghepardului robotic.

„În acele condiții, trebuie să folosești vederea pentru a evita eșecurile”, a spus Gabriel Margolis, profesor de Știință Computațională și Inteligență Artificială la MIT.

Cum funcționează mini-ghepardul de la MIT?

„Spre exemplu, pășirea într-o gaură este dificil de evitat dacă nu o poți vedea. Deși există câteva metode pentru încorporarea vederii în locomoție, majoritatea nu sunt chiar potrivite pentru a fi utilizate în sistemele robotice agile emergente”, a adăugat Margolis.

Margolis face parte din echipa care a dezvoltat sistemul de săritură inovator al mini-ghepardului. Spre deosebire de alte sisteme, acesta nu necesită o cartografiere a terenului în avans.

Sistemul de vedere al mini-ghepardului se concentrează pe adâncimea terenului, transmițând aceste date la rețeaua neurală care livrează o traiectorie țintă pentru un controlor de nivel redus care gestionează cele 12 articulații ale robotului.

„Noi limităm comportamentul robotului astfel încât acesta să fie mai cuminte”

„Ierarhia, inclusiv folosirea acestui controlor de nivel redus, ne permite să limităm comportamentul robotului astfel încât acesta să fie mai cuminte. Cu ajutorul acestui controlor, noi folosim modele specifice asupra cărora putem impune limitări, fapt ce nu este de obicei posibil într-o rețea de învățare automată”, a subliniat Margolis.

Așadar, ghepardul robotic știe acum și să sară. Să sperăm doar că nu va dobândi conștiință de sine, în timpul unei posibile revolte SkyNet, și va începe să sară peste victime.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inevitabilul s-a întâmplat. O companie a dezvăluit robotul lunetist, conceput pentru precizie și o varietate de condiții

Un nou centru de cercetare pentru îmbinarea oamenilor și mașinăriilor, stabilit de MIT

„Moment de răscruce” pentru energia prin fuziune. Cercetătorii de la MIT anunță un „avans major”

Oamenii de știință de la MIT au creat primul algoritm de inteligență artificială psihopat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase