Home » Știință » Nava spațială Starship a companiei SpaceX ar putea fi lansată pe orbită în ianuarie

Nava spațială Starship a companiei SpaceX ar putea fi lansată pe orbită în ianuarie

Publicat: 21.11.2021

SpaceX speră ca anul viitor să conducă o serie de teste orbitale cu nava spațială Starship.

SpaceX va încerca să ducă nava spațială Starship pentru prima dată la începutul anului viitor dacă totul decurge conform planurilor, scrie Space.com.

Compania vizează luna ianuarie sau februarie pentru prima sa încercare de lansare orbitală cu naveta spațială Starship, a declarat fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk. Iar acest mic prim pas va fi urmat în scurt timp de alții.

Racheta Starship va parcurge mai multe zboruri de test anul viitor

„Intenționăm să facem, sperăm, vreo 12 lansări [Starship] anul viitor. Poate mai multe”, a spus Musk în timpul unei prezentări transmise în direct la o reuniune de profil.

Sistemul Starship constă din două elemente, ambele proiectate pentru a fi complet și rapid reutilizate: un accelerator uriaș cunoscut sub numele de Super Heavy și o navă spațială de 50 de metri înălțime numită Starship.

Ambele sunt propulsate de noua generație a motorului SpaceX Raptor, șase în cazul Starship și 29 pentru Super Heavy (cel puțin în momentul de față; acceleratorul va avea în cele din urmă 33 de Raptor, a spus Musk).

SpaceX dezvoltă acest sistem de transport ambițios pentru a duce oamenii și încărcăturile pe Lună, Marte și alte destinații îndepărtate.

„În cele din urmă, Starship este concepută pentru a fi un mecanism de transport generalizat pentru sistemul solar mare”, a spus Musk.

SpaceX a lansat câteva zboruri de testare cu prototipuri Starship de la baza sa „Starbase”, care se află în apropiere de satul Boca Chica din sudul Texasului. Dar acele lansări au atins o altitudine maximă de aproximativ 10 kilometri și au avut vehicule cu doar trei motoare.

Următorul zbor de testare orbital va implica un prototip de navă numită SN20, care are 6 motoare Raptor și un Super Heavy cu 29 de motoare cunoscut sub numele de Booster 4. Tandemul va decola de pe Starbase. Booster 4 va ateriza la scurt timp după decolare în Golful Mexic, dar SN20 va face o buclă în jurul Pământului și va coborî în Oceanul Pacific, lângă insula Hawaii Kauai.

SpaceX nu ar putea lansa misiunea chiar acum nici dacă și-ar dori, deoarece U.S. Federal Aviation Administration (FAA) efectuează o evaluare de mediu a activităților de lansare orbitală de la Starbase. Este de așteptat ca această evaluare să se încheie până pe 31 decembrie, au anunțat recent oficialii FAA, iar SpaceX intenționează să demareze lansarea la scurt timp după.

Dar nu ar trebui să ne așteptăm la un zbor perfect. Există o mulțime de riscuri asociate cu această primă lansare. Deci nu aș spune că este probabil să aibă succes, dar cred că vom face multe progrese”, a spus el.

SpaceX are deja câțiva potențiali clienți pentru Starship

Acest progres preconizat va duce la aproximativ 12 lansări pe parcursul anului, ceea ce ar trebui să aducă suficiente dovezi că sistemul Starship este pregătit să înceapă misiunile operaționale în 2023, a spus Musk.

SpaceX are deja câțiva clienți pentru nava spațială Starship. De exemplu, miliardarul japonez Yusaku Maezawa a rezervat vehiculul pentru un zbor în jurul Lunii, cu o decolare vizată pentru 2023.

Și la începutul acestui an, NASA a selectat Starship ca sistem inițial de aselenizare pentru programul său Artemis, care își propune să stabilească o prezență umană de lungă durată pe și în jurul Lunii până la sfârșitul deceniului.

Prima aterizare pe Lună cu echipajul Artemis va avea loc nu mai devreme de 2025, a declarat recent șeful NASA Bill Nelson.

Musk spune că va fi nevoie de 1.000 de nave spațiale pentru zborurile interplanetare

Pe termen lung, SpaceX intenționează să folosească Starship pentru a ajuta la colonizarea planetei Marte, făcând astfel omenirea o specie multiplanetară – o ambiție de lungă durată și deseori declarată a lui Musk.

Starship ar putea face chiar și curse de la Marte la planeta pitică Ceres – cel mai mare obiect din centura de asteroizi – până la lunile lui Jupiter, atât timp cât vor exista depozite de combustibil de-a lungul drumului, a spus Elon Musk.

Și, în această viziune mai grandioasă, nu ar fi doar câteva nave Starship care fac astfel de călătorii.

„Cred că, pentru ca viața să devină multiplanetară, vom avea nevoie de 1.000 de nave sau ceva de genul acesta”, a spus Musk.

Creșterea producției pentru a satisface cererea preconizată – în special pentru motoare, având în vedere că fiecare Super Heavy va avea 33 – va fi o mare provocare.

Dar SpaceX se pregătește deja să o depășească, a spus Musk, menționând că acum compania „construiește fabrica pentru a face o mulțime de nave spațiale și a produce o mulțime de motoare în paralel”. Fabrica se află în McGregor, Texas, unde SpaceX își testează motorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Un obiect enigmatic numit „Accidentul” sugerează existența unei populații întregi de stele necunoscute

Roverul Perseverance a început oficial căutarea de semne de viață pe planeta Marte

Hubble a surprins unul dintre cele mai spectaculoase inele ale lui Einstein observate vreodată

O stea străină a ”atins” Sistemul Solar acum 70.000 de ani şi încă simţim efectele

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase