Home » Știință » Cum sar distilatorii de whisky peste îmbătrânirea în butoaie de stejar

Cum sar distilatorii de whisky peste îmbătrânirea în butoaie de stejar

Publicat: 23.12.2021
Cum sar distilatorii de whisky peste îmbătrânirea în butoaie de stejar
Credit foto: Shutterstock

Într-un mic laborator din Silicon Valley din California, Martin Janousek și Stu Aaron produc whisky. Nu au butoaie de stejar stivuite din podea până în tavan. De fapt, aproape că nu există lemn în laboratorul lor. În schimb, folosesc seringi, căni și borcane pentru a găsi modalități mai sustenabile de a-și distila whisky-ul.

„Consumatorii moderni tind să le pese de cauze, precum schimbările climatice”, a afirmat Stu Aaron, co-fondatorul și directorul comercial al Bespoken Spirits din Menlo Park, citat de Reuters.

Lichidul stă între trei până la cinci zile într-un butoi metalic asemănător unui butoi. Tehnologia companiei accelerează oxidarea, schimbând astfel aroma whisky-ului și extrăgând culoarea, mirosul și aroma dintr-o bucată de stejar de mărimea unui deget mic.

Bucăți minuscule de stejar ars, folosite la producerea whisky-ului în laborator

Ei ard stejarul în laborator înainte de a-l tăia în bucăți minuscule, care reprezintă aproximativ 1/25.000 dintr-un butoi tradițional. Martin Janousek, specializat în știința materialelor și co-fondator al companiei, a spus că acest lucru le permite să folosească cu 97% mai puțin lemn.

Prin eliminarea completă a butoaielor de stejar, ei pot evita tăierea copacilor și costul depozitării lor timp de ani de zile într-un climat controlat.

Datorită perioadei sale scurte de maturare, tehnologia Bespoken nu pierde lichid la evaporare, cunoscut sub numele de „partea îngerului”. Acest lucru le permite să folosească cu 20% mai puțină apă, a precizat Aaron.

Echipa Bespoken a analizat o probă într-un cromatograf de gaze pentru a determina amprenta chimică a băuturii, permițându-le să creeze o rețetă super-specifică și să urmărească arome precum cel de vanilie.

Aceste arome îi atrag pe cei care preferă whisky-ul. Rămâne de văzut dacă vor simți vreo diferență în privința maturării.

Vă recomandăm să citiți și:

Scoţia testează alimentarea camioanelor cu deşeuri de la whisky

Câteva beneficii ale consumului moderat de whisky

Savanţii au dezvoltat o ”limbă artificială” pentru a detecta whisky-ul contrafăcut

Un pahar de istorie. Whiskey-ul, baza economiei americane după Războiul de Independenţă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase