Home » Știință » Cum sar distilatorii de whisky peste îmbătrânirea în butoaie de stejar

Cum sar distilatorii de whisky peste îmbătrânirea în butoaie de stejar

Cum sar distilatorii de whisky peste îmbătrânirea în butoaie de stejar
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 23.12.2021

Într-un mic laborator din Silicon Valley din California, Martin Janousek și Stu Aaron produc whisky. Nu au butoaie de stejar stivuite din podea până în tavan. De fapt, aproape că nu există lemn în laboratorul lor. În schimb, folosesc seringi, căni și borcane pentru a găsi modalități mai sustenabile de a-și distila whisky-ul.

„Consumatorii moderni tind să le pese de cauze, precum schimbările climatice”, a afirmat Stu Aaron, co-fondatorul și directorul comercial al Bespoken Spirits din Menlo Park, citat de Reuters.

Lichidul stă între trei până la cinci zile într-un butoi metalic asemănător unui butoi. Tehnologia companiei accelerează oxidarea, schimbând astfel aroma whisky-ului și extrăgând culoarea, mirosul și aroma dintr-o bucată de stejar de mărimea unui deget mic.

Bucăți minuscule de stejar ars, folosite la producerea whisky-ului în laborator

Ei ard stejarul în laborator înainte de a-l tăia în bucăți minuscule, care reprezintă aproximativ 1/25.000 dintr-un butoi tradițional. Martin Janousek, specializat în știința materialelor și co-fondator al companiei, a spus că acest lucru le permite să folosească cu 97% mai puțin lemn.

Prin eliminarea completă a butoaielor de stejar, ei pot evita tăierea copacilor și costul depozitării lor timp de ani de zile într-un climat controlat.

Datorită perioadei sale scurte de maturare, tehnologia Bespoken nu pierde lichid la evaporare, cunoscut sub numele de „partea îngerului”. Acest lucru le permite să folosească cu 20% mai puțină apă, a precizat Aaron.

Echipa Bespoken a analizat o probă într-un cromatograf de gaze pentru a determina amprenta chimică a băuturii, permițându-le să creeze o rețetă super-specifică și să urmărească arome precum cel de vanilie.

Aceste arome îi atrag pe cei care preferă whisky-ul. Rămâne de văzut dacă vor simți vreo diferență în privința maturării.

Vă recomandăm să citiți și:

Scoţia testează alimentarea camioanelor cu deşeuri de la whisky

Câteva beneficii ale consumului moderat de whisky

Savanţii au dezvoltat o ”limbă artificială” pentru a detecta whisky-ul contrafăcut

Un pahar de istorie. Whiskey-ul, baza economiei americane după Războiul de Independenţă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine
Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine
Doi pacienți cu Alzheimer au reușit să învingă boala printr-un stil de viață sănătos
Doi pacienți cu Alzheimer au reușit să învingă boala printr-un stil de viață sănătos
Margot Wölk, degustătoarea mâncărurilor lui Hitler
Margot Wölk, degustătoarea mâncărurilor lui Hitler
Misterul unuia dintre cele mai fascinante fenomene cosmice, la un pas de a fi rezolvat
Misterul unuia dintre cele mai fascinante fenomene cosmice, la un pas de a fi rezolvat
22 de părinți, amendați după ce copiii au lipsit repetat de la școală
22 de părinți, amendați după ce copiii au lipsit repetat de la școală
Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților
Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților
Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific
Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă cu 60 de ani – VIDEO
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă cu 60 de ani – VIDEO
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
Jocurile Olimpice de la Paris, păzite de cea mai mare tabără militară din Europa de după Al Doilea Război Mondial
Jocurile Olimpice de la Paris, păzite de cea mai mare tabără militară din Europa de după Al Doilea Război Mondial
Curtea Supremă din Statele Unite a decis! Femeile pot continua să primească pastila de avort prin poştă
Curtea Supremă din Statele Unite a decis! Femeile pot continua să primească pastila de avort prin poştă
Premii record la Wimbledon și ceremonie de adio pentru Andy Murray
Premii record la Wimbledon și ceremonie de adio pentru Andy Murray
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George sau George Clemenceau”?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George sau George Clemenceau”?
A fost găsită o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în tot corpul
A fost găsită o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în tot corpul
Astronauții NASA caută organisme vii pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale
Astronauții NASA caută organisme vii pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale
Regele Carol al II-lea și războiul: „Scăparea de astăzi poate fi foarte scump plătită mâine”
Regele Carol al II-lea și războiul: „Scăparea de astăzi poate fi foarte scump plătită mâine”
Erik Weihenmayer, prima persoană nevăzătoare care a cucerit Everestul
Erik Weihenmayer, prima persoană nevăzătoare care a cucerit Everestul
Louis Camuti, Doctorul pisicilor. Primul veterinar al felinelor
Louis Camuti, Doctorul pisicilor. Primul veterinar al felinelor