Home » Știință » Cel de-al șaselea bombardier stealth B-21 a început să fie construit. Când își va face debutul?

Cel de-al șaselea bombardier stealth B-21 a început să fie construit. Când își va face debutul?

Publicat: 16.02.2022
Cel de-al șaselea bombardier stealth B-21 a început să fie construit. Când își va face debutul?
Credit foto: Domeniu public

Forțele Aeriene ale SUA au confirmat că un al șaselea B-21 Raider este în fază de construcție și că softul creat pentru susținerea sistemului de alimentare a avionului a fost deja validat. 

Generalul-maior Jason R. Armagost din cadrul Forțelor Aeriene și director al planificării în cadrul AFGSC – Air Force Global Strike Command a oferit mai multe detalii despre programul B-21.

„În viitor, B-21 va fi pentru noi un avion capabil să penetreze medii ostile, medii care împiedică accesul sau medii apărate aerian”, a spus generalul, cu referire la capacitatea avionului de a putea purta încărcături nucleare sau de arme convenționale. „Există doar șase astfel de aparate”, mai spune el.

Inovație științifică

Potrivit The Drive, în luna septembrie 2021, Forțele Aeriene au declarat public faptul că există cinci avioane B-21 în diferite stadii de producție, la complexul Northrop Grumman din cadrul Uzinei 42 a Forțelor Aeriene în Palmadale, California. Declarația generalului cu privire la cel de-al șaselea bombardieri B-21 a venit mult mai târziu, după cum precizează Air Force Magazine.

Credit foto: Domeniu public

Forțele Aeriene trebuie să confirme câte avioane B-21 vor produce în cadrul actualului program de producție. Cu toate acestea, se estimează că cifra va fi șase. Același număr de avioane a fost construit și în cadrul unei etape similare din cadrul programului B-2 Advanced Technology Bomber.

Programul B-2, precursorul B-21

În cadrul acestui program, cele șase prototipuri de bombardiere au ajuns să devină o componentă centrală a flotei operaționale și parte semnificativă din producția totală de 21 de avioane. Conform declarațiilor făcute de Forțele Aeriene, intenția este de a ajunge la 145 de avioane B-21.

Trebuie însă avut în vedere faptul că, deși B-21 nu a avut încă parte de primul său zbor, Northrop Grumman s-a folosit de datele de aici pentru a aduce îmbunătățiri în cadrul altor proiecte similare. Armagost a făcut referire la toate aceste aspecte în cadrul Summitului de Descurajare Nucleară.

Cu privire la momentul în care avionul B-21 își va face debutul, nu există date certe. Atunci când vor fi inițiate, testele de zbor vor avea loc pe Baza Aeriană Edwards din California. Primele exemple operaționale vor avea loc în cadrul Bazei Aeriene Whiteman din Missouri și a Bazei Aeriene Dyess din Texas.

Acestea fiind spuse, lucrările la cel mai nou bombardier stealth american sunt pe un traseu de progres stabil, cu speranța că publicul va putea arunca o privire la rezultate până la finalul anului 2022.

Vă mai recomandăm și:

Drona Stealthy Avenger de la General Atomics este echipată cu un senzor de căutare și urmărire în infraroșu

China a inventat un radar care poate detecta avioanele supersonice care utilizează tehnologia STEALTH. Tehnologia este predecesoarea unui proiect mult mai ambiţios

Dronele Aquiline ale CIA, asemănătoare unor păsări, ar putea fi și acum în una dintre clădirile de la Zona 51

Drona Valkyrie și-a folosit pentru prima oară încărcătura pentru a lansa o altă dronă mai mică

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase