Home » Știință » Cercetătorii au construit un coronavirus și au descoperit cum se ascunde virusul de sistemul imunitar

Cercetătorii au construit un coronavirus și au descoperit cum se ascunde virusul de sistemul imunitar

Cercetătorii au construit un coronavirus și au descoperit cum se ascunde virusul de sistemul imunitar
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.03.2022

Cercetătorii din Germania și Marea Britanie au creat versiuni reduse ale SARS-CoV-2, pentru a analiza în siguranță comportamentul său infecțios, în condiții de laborator.

Astfel, a fost dezvăluit un mod surprinzător în care vârfurile virusului acționează ca un fel de briceag, permițându-i să se ascundă mai ușor de sistemul nostru imunitar. Particulele constau din module create de la zero pentru a oferi informații despre caracteristicile cheie ale virusului, fără capacitatea de a funcționa împreună ca unitate infecțioasă.

„Construim aceste versiuni de la zero și este foarte important că putem proiecta cu precizie compoziția și structura lor. Acest lucru ne permite să realizăm o analiză atentă, pas cu pas, asupra unor mecanisme distincte”, spune biologul Oskar Staufer, autorul studiului publicat în Nature Communications.

Cum permit țesuturile intrarea virusului în corp?

Primul mecanism asupra căruia echipa și-a îndreptat atenția a fost corona (coroana) de țepi care ies din învelișul virusului. Încă de când epidemia a explodat, la începutul anului 2020, virusologii au căutat să înțeleagă cum anume aceste proiecții ajută agentul patogen în încercarea sa de a supraviețui și de a se reproduce. A devenit din ce în ce mai clar că proteinele sunt atât un ajutor, cât și un obstacol pentru micul invadator.

Astfel, vârfurile acționează ca o cheie pentru un tip de încuietoare celulară numită receptor ACE2, păcălind țesuturile să permită intrarea virusului.

Cu toate acestea, proteinele sunt, de asemenea, o caracteristică ușor de identificat pe care anticorpii se pot agăța și care declanșează o curățare. Chiar și vaccinurile se bazează pe proeminența sa, oferind sistemelor imunitare neinfectate, o impresie a structurii sale pentru a le pregăti mai bine pentru o infecție reală.

Cercetătorii s-au concentrat asupra modului în care anumite molecule imune, de tip acid gras, interacționează cu vârfurile pentru a genera inflamația.

„Virusul se ascunde de sistemul imunitar”

Cercetările anterioare evidențiaseră deja o secțiune a spike-ului de care moleculele imune se lipesc. Având în vedere că această regiune a fost rezistentă la schimbare, este corect să presupunem că trebuie să fie o structură destul de importantă pentru supraviețuirea virusului.

Cercetătorii au observat că vârful a suferit o modificare structurală atunci când molecula imună s-a agățat de el, pliindu-se efectiv. Acest lucru o face mult mai greu de pătruns în orice celulă din apropiere. Dar, cât timp se află în această configurație, este, de asemenea, mai greu pentru virus să atragă anticorpi, scrie ScienceAlert.

„În acest mod, virusul devine mai puțin vizibil pentru sistemul imunitar”, spune Staufer. „Acesta ar putea fi un mecanism pentru a evita detectarea de către gazdă și un răspuns imunitar puternic pentru o perioadă mai lungă de timp și pentru a crește eficiența totală a infecției”.

Este o perspectivă asupra unui virus devastator care încă ne surprinde și o premieră a modului în care modelele sintetice ne-ar putea oferi un avantaj în limitarea impactului pe termen lung al agentului patogen asupra populațiilor din întreaga lume.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu amplu arată că Ivermectina nu previne formele severe de COVID-19

Regina Elisabeta a II-a are COVID-19. Anunțul făcut de Palatul Buckingham

Vaccinarea împotriva Covid se va face doar la medicii de familie, după închiderea centrelor de imunizare

Încă un mit demontat. Apa cu lămâie nu protejează împotriva COVID-19

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase