Home » Știință » Legătura neștiută dintre ritmul circadian, metabolism și dependență

Legătura neștiută dintre ritmul circadian, metabolism și dependență

Legătura neștiută dintre ritmul circadian, metabolism și dependență
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.03.2022

Un nou studiu condus de Universitatea din California, Irvine, stabilește conexiuni importante între ritmul circadian, metabolism și dependență. Mergând dincolo de studiile actuale privind tulburările legate de consumul de substanțe, care se concentrează pe dependența asupra creierului, noua cercetare evidențiază o conexiune existentă între neuronii specifici și organele periferice.

„Descoperirile noastre oferă o legătură între tulburările legate de consumul de substanțe și disfuncțiile metabolice”, a explicat Emiliana Borrelli, doctor în științe și autor al studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

„Prin cercetările noastre am explorat modul în care perturbarea funcțiilor neuronale normale afectează activitatea metabolică și poate influența organismul spre o stare alterată, ceea ce ar putea contribui la comportamentele de dependență de droguri, manifestate de persoanele cu tulburări de consum de substanțe.”

Cercetătorii au observat schimbări majore în fiziologia ficatului

Analizând metabolomul hepatic al șoarecilor cu deficiențe în exprimarea receptorului D2 al dopaminei (D2R) în neuroni, cercetătorii au descoperit schimbări profunde în ritmul circadian al ficatului în comparație cu șoarecii de control.

În plus, aceștia au descoperit că activarea circuitelor dopaminergice prin administrarea de cocaină reprogramează ritmul ficatului.

„Semnalizarea D2R în neuroni este esențială pentru reglarea primului răspuns la efectele celulare și recompensatoare ale cocainei”, a declarat Borrelli. „Astfel, rezultatele noastre sugerează că modificările în semnalizarea dopaminei evocă schimbări majore în fiziologia ficatului. Dereglarea metabolismului hepatic ar putea contribui la o stare alterată și, prin urmare, ar putea fi implicată în consumul continuu de droguri.”

O comunicare strânsă între zonele cerebrale și metabolismul hepatic

Ceasul circadian este strâns legat de metabolism și se bazează foarte mult pe interacțiunile dintre sistemele de organe pentru a menține o sincronizare adecvată. Cauzele genetice sau de mediu pot întrerupe comunicarea dintre organe și pot altera activitățile ritmice.

Consumul de substanțe duce la alterarea semnalizării dopaminei, urmată de reprogramarea expresiei genetice circadiene și a metabolismului în sistemul de recompensă.

Acest studiu arată că receptorii de dopamină joacă un rol-cheie în reglarea activităților metabolice diurne ale ficatului. În plus, substanțele care cresc nivelul de dopamină, cum ar fi cocaina, perturbă profilurile metabolice în ficat.

„Aceste rezultate scot la iveală o comunicare strictă între neuroni, zonele cerebrale și metabolismul hepatic, precum și asocierea dintre consumul de substanțe și deficitele sistemice”, a declarat Borrelli, potrivit ScienceDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Au fost identificate noi conexiuni între refacerea musculară și ritmul circadian

Probleme cu somnul? Un studiu dezvăluie o legătură între Alzheimer și ritmul circadian

Orele la care mâncăm afectează ritmul circadian și sănătatea metabolică

Au fost identificate genele responsabile de ritmul circadian al plantelor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase