Home » Știință » Consumul de cafea ne-ar putea ajuta să trăim mai mult, indică noi studii

Consumul de cafea ne-ar putea ajuta să trăim mai mult, indică noi studii

Publicat: 10.04.2022

Trei studii, care urmează să fie prezentate la cea de-a 71-a Sesiune Științifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie, au arătat că, de fapt, consumul de cafea – în special două-trei cești pe zi – nu este asociat doar cu un risc mai mic de boli de inimă, ci și cu o viață mai lungă.

„Deoarece cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici ar putea proveni sfatul medical general de a nu mai bea cafea„, a explicat Peter M. Kistler, MD, profesor și șef al departamentului de cercetare a aritmiei de la Alfred Hospital și Baker Heart Institute din Melbourne, Australia, care a fost unul dintre autorii principali ai studiului

„Dar datele noastre sugerează că aportul zilnic de cafea nu ar trebui descurajat, ci mai degrabă inclus ca parte a unei diete sănătoase pentru persoanele care nu suferă de boli de inimă.”

Ce compuși sănătoși există în cafea?

Când vine vorba de motivul pentru care două sau trei cești de cafea pe zi sunt benefice pentru organism, Dana Ellis Hunnes, dietetician, profesor la Școala de Sănătate Fielding de la UCLA și autor al cărții Recipe for Survival, admite că există o serie de compuși sănătoși în cafea care pot contribui la acest fenomen.

Credit: Pixabay

„Antiinflamarea și antioxidanții din plante pot ajuta la stimularea metabolismului, menținând greutatea sub control. În plus, inhibă intestinele noastre să absoarbă anumite grăsimi și blochează receptorii care sunt implicați în ritmuri cardiace anormale”, spune Hunnes, potrivit EatThis. „Se crede, de asemenea, că aceasta protejează ficatul și în dezvoltarea diabetului.”

Cafeaua neagră prezintă cele mai multe beneficii

Cu toate acestea, Hunnes remarcă faptul că, cercetătorii din spatele studiilor, „nu numesc o cantitate nesănătoasă, dar, din moment ce beneficiile se reduc după trei băuturi, probabil că nu este nevoie să depășești acest nivel”.

Hunnes spune, de asemenea, că zahărul sau crema de frișcă, adăugate în cafea „vor atenua efectele pozitive ale cafelei, deoarece unele creme de frișcă și zahărul vor conține grăsimi, care sunt ambele inflamatorii. Probabil că nu vor anula complet efectele sănătoase ale cafelei, dar le-ar putea atenua. Cafeaua neagră va păstra cele mai multe beneficii”, a concluzionat aceasta.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Consumul excesiv de cafea crește riscul apariției demenței. Ce înseamnă un consum excesiv de cafea?

Un bărbat a murit din cauza unei supradoze de cofeină. Cât de multă cafea a băut?

Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul uman dacă un dependent de cafea încetează subit să o mai consume

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Premiul Nobel pentru Literatură 2024, acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang
Premiul Nobel pentru Literatură 2024, acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang
Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?
Test de cultură generală. Care este diferența dintre zahărul din fructe și zahărul din dulciuri?
Inginerii au reușit pentru prima oară să-i facă pe roboți să gândească
Inginerii au reușit pentru prima oară să-i facă pe roboți să gândească
Câte ore de sport trebuie să faci pe săptămână ca să te ferești de hipertensiune?
Câte ore de sport trebuie să faci pe săptămână ca să te ferești de hipertensiune?
Câte dintre companiile din România folosesc Inteligența Artificială?
Câte dintre companiile din România folosesc Inteligența Artificială?
China răspunde taxelor europene pe mașini electrice și ia în vizor coniacul francez
China răspunde taxelor europene pe mașini electrice și ia în vizor coniacul francez
Primul MEDICAMENT preparat direct în laborator, printre cele mai folosite şi la peste 120 ani de la crearea lui
Primul MEDICAMENT preparat direct în laborator, printre cele mai folosite şi la peste 120 ani de la crearea lui
Speranța de viață a încetinit în țările dezvoltate
Speranța de viață a încetinit în țările dezvoltate
Un chirurg a operat un pacient de la 8.700 km distanță
Un chirurg a operat un pacient de la 8.700 km distanță
Oamenii născuți între 1946 și 1964 au mai multe probleme de sănătate decât generațiile anterioare
Oamenii născuți între 1946 și 1964 au mai multe probleme de sănătate decât generațiile anterioare
Tot mai mulți tineri resimt efectele rețelelor de socializare online
Tot mai mulți tineri resimt efectele rețelelor de socializare online
Oamenii de știință au folosit un algoritm care imită mucegaiul pentru a modela Universul
Oamenii de știință au folosit un algoritm care imită mucegaiul pentru a modela Universul
O echipă de cercetători a găsit microbi vii într-o rocă veche de 2 miliarde de ani
O echipă de cercetători a găsit microbi vii într-o rocă veche de 2 miliarde de ani
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem nimic asemănător în Sistemul Solar. Este unică”
Descoperire neașteptată în spațiu! „Nu avem nimic asemănător în Sistemul Solar. Este unică”
O specie tropicală a fost găsită la 7.000 de kilometri depărtare de locul unde ar fi trebuit să fie
O specie tropicală a fost găsită la 7.000 de kilometri depărtare de locul unde ar fi trebuit să fie
Cea mai mortală zi din istoria omenirii
Cea mai mortală zi din istoria omenirii
Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor
Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor
Premiul Nobel pentru Chimie 2024, acordat cercetătorilor care „au spart codul” proteinelor
Premiul Nobel pentru Chimie 2024, acordat cercetătorilor care „au spart codul” proteinelor