Home » Știință » Consumul de cafea ne-ar putea ajuta să trăim mai mult, indică noi studii

Consumul de cafea ne-ar putea ajuta să trăim mai mult, indică noi studii

Publicat: 10.04.2022

Trei studii, care urmează să fie prezentate la cea de-a 71-a Sesiune Științifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie, au arătat că, de fapt, consumul de cafea – în special două-trei cești pe zi – nu este asociat doar cu un risc mai mic de boli de inimă, ci și cu o viață mai lungă.

„Deoarece cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici ar putea proveni sfatul medical general de a nu mai bea cafea„, a explicat Peter M. Kistler, MD, profesor și șef al departamentului de cercetare a aritmiei de la Alfred Hospital și Baker Heart Institute din Melbourne, Australia, care a fost unul dintre autorii principali ai studiului

„Dar datele noastre sugerează că aportul zilnic de cafea nu ar trebui descurajat, ci mai degrabă inclus ca parte a unei diete sănătoase pentru persoanele care nu suferă de boli de inimă.”

Ce compuși sănătoși există în cafea?

Când vine vorba de motivul pentru care două sau trei cești de cafea pe zi sunt benefice pentru organism, Dana Ellis Hunnes, dietetician, profesor la Școala de Sănătate Fielding de la UCLA și autor al cărții Recipe for Survival, admite că există o serie de compuși sănătoși în cafea care pot contribui la acest fenomen.

Credit: Pixabay

„Antiinflamarea și antioxidanții din plante pot ajuta la stimularea metabolismului, menținând greutatea sub control. În plus, inhibă intestinele noastre să absoarbă anumite grăsimi și blochează receptorii care sunt implicați în ritmuri cardiace anormale”, spune Hunnes, potrivit EatThis. „Se crede, de asemenea, că aceasta protejează ficatul și în dezvoltarea diabetului.”

Cafeaua neagră prezintă cele mai multe beneficii

Cu toate acestea, Hunnes remarcă faptul că, cercetătorii din spatele studiilor, „nu numesc o cantitate nesănătoasă, dar, din moment ce beneficiile se reduc după trei băuturi, probabil că nu este nevoie să depășești acest nivel”.

Hunnes spune, de asemenea, că zahărul sau crema de frișcă, adăugate în cafea „vor atenua efectele pozitive ale cafelei, deoarece unele creme de frișcă și zahărul vor conține grăsimi, care sunt ambele inflamatorii. Probabil că nu vor anula complet efectele sănătoase ale cafelei, dar le-ar putea atenua. Cafeaua neagră va păstra cele mai multe beneficii”, a concluzionat aceasta.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Consumul excesiv de cafea crește riscul apariției demenței. Ce înseamnă un consum excesiv de cafea?

Un bărbat a murit din cauza unei supradoze de cofeină. Cât de multă cafea a băut?

Tipuri de boabe cafea și cum să le alegi pe cele potrivite gusturilor tale

Ce se întâmplă, de fapt, cu corpul uman dacă un dependent de cafea încetează subit să o mai consume

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase