Home » Știință » Un nou tratament împotriva cancerului se bazează pe eliminarea reziduurilor celulare din organism

Un nou tratament împotriva cancerului se bazează pe eliminarea reziduurilor celulare din organism

Un nou tratament împotriva cancerului se bazează pe eliminarea reziduurilor celulare din organism
Foto: National Cancer Institute/ Unsplash
Publicat: 09.04.2022

Cercetătorii perfecționează un nou tratament anti-cancer care se folosește de propriul sistem al corpului de eliminare a reziduurilor celulare. 

Unele medicamente arată deja rezultate promițătoare, iar pe viitor, numărul acestora este așteptat să crească, o dată cu deschiderea unui centru britanic dedicat folosirii acestei tehnici, indică The Guardian.

Cincisprezece cercetători vor lucra în cadrul Centrului pentru Degradarea Proteinelor, institut care a luat naștere printr-o donație de 9 milioane de lire sterline către Institutul pentru Cercetări ale Cancerului, de către filantropii David și Ruth Hill.

Multe medicamente moderne contra cancerului acționează prin blocarea funcțiilor proteinelor dăunătoare, spune profesorul Ian Collins, șef al noului centru. Cu toate acestea, tehnica este diferită, a mai completat acesta – pentru că este vorba de ștergerea completă a acestora.

Noua tehnică în tratarea cancerului

Celulele noastre au dezvoltat o tehnică eficientă pentru eliminarea proteinelor nocive. Este o parte a ciclului firesc al vieții. Cu toate acestea, procesele degradării proteice a celulelor recunosc numai un anumit tip de proteine”, spune profesorul.

„Știința a descoperit mai nou un mod de a mări acel număr – de a orienta atenția spre noi proteine pe care altminteri celulele nu le-ar lua în calcul, dar despre care noi știm cum că sunt dăunătoare și responsabile pentru dezvoltarea tumorilor”, mai adaugă acesta.

„Nu am auzit niciodată de mielom”, spune Cecilia Brunott în vârstă de 45 de ani, din Farnham, Surrey, Regatul Unit, care a fost diagnosticată în 2020. „Astăzi se lucrează pentru a-mi menține starea stabilă și pentru a menține mielomul sub control”.

 Identificarea moleculelor responsabile penru cancer

Collins este de părere că medicamentele precum Lenalidomida pot contribui la localizarea unei molecule care altfel ar continua să contribuie la apariția cancerului. „Mai simplu, acest medicament face molecula să fie vizibilă pentru mecanismul de eliminare a reziduurilor din organism. Molecula responsabilă pentru apariția cancerului este mai apoi indicată pentru a fi distrusă”.

Un medicament similar a fost catalogat ca având proprietăți pentru combaterea cancerului mamar. Cunoscut și ca un degradator selectiv al receptorilor de estrogen, acesta duce la degradarea unei proteine promotoare a cancerului mamar.

„În prezent, se depun multe eforturi pentru folosirea degradării proteinelor în dezvoltarea de noi medicamente care să trateze cancerul”, a mai adăugat Collins. „Cu toate acestea, sperăm ca pe viitor această tehnică să fie folosită pentru dezvoltarea de medicamente care să combată mai multe tipuri de boli. Prezintă un potențial enorm”.

Vă mai recomandăm și:

Consumul de îndulcitori artificiali este asociat cu un risc crescut de cancer, sugerează un nou studiu

Top 10 cele mai mortale tipuri de cancer. De ce nu pot fi vindecate?

Pânza de păianjen poate stabiliza proteinele care suprimă cancerul

Molecule nemaivăzute până acum în spațiu au fost descoperite de cercetători printre stele

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase