Home » Știință » O ciocolată mai dulce și mai aromată. Ce presupune noua metodă de prelucrare a boabelor de cacao?

O ciocolată mai dulce și mai aromată. Ce presupune noua metodă de prelucrare a boabelor de cacao?

Publicat: 01.05.2022

Producerea ciocolatei, unul dintre cele mai îndrăgite dulciuri din lume, este un proces în mai multe etape care începe cu boabele de cacao proaspăt recoltate. Oamenii au experimentat cu fabricarea ciocolatei timp de milenii și, chiar și astăzi, încă apar noi metode.

Acum, cercetătorii care au publicat un raport în Journal of Agricultural and Food Chemistry al ACS au descoperit că o etapă alternativă de procesare, numită „incubare umedă”, are ca rezultat o ciocolată neagră cu un gust mai fructat și mai aromat decât procesul convențional de fermentare.

După recoltarea boabelor de cacao, acestea sunt acoperite în mod tradițional cu frunze de bananier și lăsate câteva zile la fermentat, potrivit Phys.org.

Rolul microbilor în producția de ciocolată

În acest timp, microbii din mediul înconjurător degradează pulpa care înconjoară boabele, încălzindu-le și acidificându-le. Acest lucru provoacă modificări biochimice în boabe care reduc amărăciunea și astringența, dezvoltând în același timp aromele și gusturile plăcute.

Sursa foto: Unsplash

Recent, oamenii de știință au dezvoltat o abordare alternativă, numită incubare umedă, în care boabele de cacao uscate, nefermentate, sunt rehidratate într-o soluție acidă, încălzite timp de 72 de ore și apoi uscate din nou.

Metoda, care este mai rapidă și mai ușor de controlat decât fermentarea, a produs în boabele de cacao arome similare cu cele ale fermentării, cu unele diferențe.

Cum se prepară ciocolata cu cel mai dulce gust?

Irene Chetschik, Ansgar Schlüter și colegii săi au dorit să afle cum se compară gustul și aroma produsului final – ciocolata – atunci când se folosește incubarea umedă față de fermentarea tradițională.

Cercetătorii au realizat batoane de ciocolată folosind boabe de cacao uscate, incubate umed sau fermentate, precum și boabe nefermentate. Membrii au declarat că proba incubată umedă avea o intensitate mai mare de arome fructate, florale, de malț, asemănătoare cu cele de caramel, iar cea fermentată avea note aromatice mai intense de prăjitură.

De cealaltă parte, ciocolata făcută din boabe nefermentate avea o aromă preponderent verde. Membrii juriului au evaluat proba incubată umedă ca fiind cea mai dulce la gust, în timp ce ciocolata nefermentată a fost cea mai amară și astringentă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

De ce este ciocolata atât de tentantă? Un ingredient străvechi deține secretul

O ciocolată veche de 121 de ani, găsită în casca unui maior din Al Doilea Război al Burilor. De ce este atât de specială

Cercetătorii gălățeni au inventat ciocolata fără zahăr și cu numeroase proteine

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Sir Arthur Conan Doyle își ura în secret cel mai celebru personaj
Sir Arthur Conan Doyle își ura în secret cel mai celebru personaj
Care este principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume?
Care este principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume?
După 12 ani, singurii urși panda gigant din Marea Britanie se întorc în China
După 12 ani, singurii urși panda gigant din Marea Britanie se întorc în China
Bitcoin a depășit pragul de 40.000 de dolari pentru prima dată în 2023
Bitcoin a depășit pragul de 40.000 de dolari pentru prima dată în 2023
ANALIZĂ EXCLUSIV pentru DESCOPERĂ.ro – Petre Roman: Un secol al lumii românești faţă în faţă cu Europa sau despre cât de greu este să învingi incertitudinea acumulată în istorie
ANALIZĂ EXCLUSIV pentru DESCOPERĂ.ro – Petre Roman: Un secol al lumii românești faţă în faţă cu Europa sau ...
Panouri solare versus împădurire: care strategie combate mai eficient încălzirea globală?
Panouri solare versus împădurire: care strategie combate mai eficient încălzirea globală?
Aerul poluat de pe autostrăzi crește tensiunea arterială
Aerul poluat de pe autostrăzi crește tensiunea arterială
O substanță găsită în Ozempic ajută dependenții de alcool, spun cercetătorii
O substanță găsită în Ozempic ajută dependenții de alcool, spun cercetătorii
Test de cultură generală. Care e cel mai lung cuvânt din lume?
Test de cultură generală. Care e cel mai lung cuvânt din lume?
Cum a început timpul și cum se va sfârși?
Cum a început timpul și cum se va sfârși?
Adevărata poveste a crimelor Națiunii Osage, spusă după un secol. Detaliile odioase ale unuia dintre cele mai prospere triburi din SUA
Adevărata poveste a crimelor Națiunii Osage, spusă după un secol. Detaliile odioase ale unuia dintre cele mai prospere ...
Câți bani au strâns țările și organizațiile prezente la COP28 pentru eradicarea bolilor tropicale
Câți bani au strâns țările și organizațiile prezente la COP28 pentru eradicarea bolilor tropicale
„Distrugerea mediului înconjurător, o ofensă împotriva lui Dumnezeu”. Mesajul Papei Francisc pentru COP28
„Distrugerea mediului înconjurător, o ofensă împotriva lui Dumnezeu”. Mesajul Papei Francisc pentru COP28
Constituţia din Transilvania care i-a marginalizat pe români mai bine de 150 de ani
Constituţia din Transilvania care i-a marginalizat pe români mai bine de 150 de ani
ONU transmite că legile anti-LGBTQ+ împiedică eliminarea HIV și SIDA
ONU transmite că legile anti-LGBTQ+ împiedică eliminarea HIV și SIDA
Un mic bar din Irlanda de Nord a eclipsat toate reclamele de Crăciun
Un mic bar din Irlanda de Nord a eclipsat toate reclamele de Crăciun
„Cea mai bătrână mamă din Africa” a născut gemeni. Ce vârstă are?
„Cea mai bătrână mamă din Africa” a născut gemeni. Ce vârstă are?
Băncile americane fac milioane de dolari din vânzarea de credite pe care clienţii nu le pot rambursa
Băncile americane fac milioane de dolari din vânzarea de credite pe care clienţii nu le pot rambursa