Home » Știință » Efectele neașteptate ale analgezicelor ar putea fi explicate de un nou studiu

Efectele neașteptate ale analgezicelor ar putea fi explicate de un nou studiu

Publicat: 26.05.2022

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul și aspirina sunt utilizate la scară largă pentru a trata durerea și inflamația. Dar chiar și în doze similare, efectele neașteptate ale analgezicelor se pot extinde asupra multor boli, inclusiv boli de inimă și cancer.

Un nou studiu condus de Yale a descoperit un proces necunoscut anterior prin care unele AINS afectează organismul. Descoperirea poate explica de ce AINS similare produc rezultate clinice diferite și ar putea oferi noi informații despre modul în care medicamentele pot fi utilizate pe viitor, scrie Science Daily.

Studiul a fost publicat pe 23 mai în revista Immunity.

Efectele neașteptate ale analgezicelor, studiate pe șoareci

Până acum se credea că efectele antiinflamatoare ale AINS apar doar prin inhibarea anumitor enzime. Dar acest mecanism nu ține cont de multe rezultate clinice care variază de la o familie de medicamente la alta. Iată câteva dintre efectele neașteptate ale analgezicelor: unele AINS previn bolile de inimă, în timp ce altele le provoacă, unele AINS au fost legate de o incidență scăzută a cancerului colorectal și diverse AINS pot avea o gamă largă de efecte asupra astmului.

Folosind culturi de celule și șoareci, cercetătorii de la Yale au descoperit un mecanism distinct prin care un subset de AINS reduce inflamația. Acest mecanism poate explica unele dintre aceste efecte.

Proteina NRF2

Cercetările au arătat că numai unele AINS (printre care indometacina, care este utilizată pentru a trata artrita și guta; și ibuprofenul) activează o proteină numită factor 2 asociat cu factorul nuclear eritroid 2, sau NRF2, care, printre numeroasele sale acțiuni, declanșează procesele antiinflamatoare din organism.

„Este interesant și incitant că AINS au un alt mod de acțiune decât cel cunoscut anterior. Și pentru că oamenii folosesc AINS atât de des, este important să știm ce fac aceste medicamente în organism”, a spus Anna Eisenstein, instructor la Școala de Medicină din Yale și autor principal al studiului.

Oamenii de știință nu pot spune cu siguranță că efectele neașteptate ale AINS se datorează NRF2, acest lucru va necesita mai multe cercetări. „Dar cred că aceste descoperiri sugerează acest lucru”, a spus Eisenstein.

Eisenstein analizează acum unele dintre efectele dermatologice (care provoacă erupții cutanate, exacerbarea urticariei și agravarea alergiilor) ale medicamentelor și dacă acestea sunt mediate de NRF2.

Un nou mod de a trata diferite boli

Această descoperire nu a fost încă confirmată la oameni, notează cercetătorii. Dar dacă va fi, descoperirile ar putea avea impact asupra modului în care este tratată inflamația și asupra modului în care sunt utilizate AINS.

De exemplu, mai multe studii clinice evaluează dacă medicamentele care activează NRF2 sunt eficiente în tratarea bolilor inflamatorii precum Alzheimer, astm și diferite tipuri de cancer; această cercetare ar putea aduce informații despre potențialul și limitările acestor medicamente. În plus, AINS ar putea fi prescrise mai eficient în viitor, cu AINS care activează NRF2 și AINS care nu activează NRF2 aplicate bolilor potrivite.

Descoperirile pot indica, de asemenea, aplicații complet noi pentru AINS, a spus Eisenstein.

NRF2 controlează un număr mare de gene implicate într-o gamă largă de procese precum  metabolismul, răspunsul imunitar și inflamația. Proteina este, de asemenea, implicată în îmbătrânirea, longevitatea și reducerea stresului celular.

„Faptul că NRF2 face atât de multe sugerează că efectele neașteptate ale analgezicelor ar putea fi mult mai multe, fie benefice sau adverse, pe care nu le-am căutat încă”, a spus Eisenstein.

Vă recomandăm să citiți și:

Băutura care îți împiedică oasele să îmbătrânească. Cât de des o consumi?

Jocurile video au un efect neașteptat asupra copiilor. Ce a descoperit un nou studiu?

Probleme de fertilitate la femei, asociate cu stresul. Ce au descoperit cercetătorii?

Ce se întâmplă cu nivelul zahărului din sânge atunci când mănânci pâine?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase