Home » Știință » Megaracheta Artemis 1 de la NASA, supusă unui test important

Megaracheta Artemis 1 de la NASA, supusă unui test important

Publicat: 18.06.2022

Megaracheta Artemis 1 a NASA se apropie și mai mult de călătoria spre Lună, cu un important test al Space Launch System (SLS) care va avea loc în acest weekend.

Oficialii NASA au vorbit cu presa pentru a le oferi noi informații înaintea acestor teste, care cuprind o simulare de lansare cunoscută sub numele de „repetiție generală umedă”.

Megaracheta Artemis 1 (ansamblul dintre SLS și o capsulă Orion) a fost adusă la Launch Complex 39B, de la Centrul Spațial Kennedy (KSC), al NASA din Florida pe 6 iunie. Echipele misiunii au finalizat de atunci validările de comunicare la sol care au condus la repetiția generală, care este programată să înceapă sâmbătă, pe 18 iunie.

Megaracheta Artemis 1 a întâmpinat o serie de probleme în primăvara acestui an

Artemis 1 va fi prima lansare pentru racheta SLS și va trimite o capsulă Orion fără echipaj în jurul Lunii și înapoi. Aceasta este a doua oară când Artemis 1 se află la locul de lansare pentru o repetiție generală umedă, o simulare de lansare care implică alimentarea rachetei și parcurgerea procedurilor unei numărători inverse reale, până la T-10 secunde, scrie Space.com.

NASA a încercat să execute repetiția umedă la începutul lunii aprilie, încercând să alimenteze SLS de trei ori pe parcursul mai multor zile. Dar echipa Artemis 1 a decis să ducă ansamblul Artemis înapoi la Clădirea de Asamblare a Vehiculelor (VAB) a KSC la sfârșitul lunii aprilie, după ce o scurgere de hidrogen și alte probleme au împiedicat alimentarea rachetei.

Pe parcursul a aproximativ o lună, echipele de la Centrul Spațial Kennedy (KSC) al NASA din Florida au reușit să facă reparațiile necesare la SLS și la sistemele de sol asociate, precum și să înceapă unele upgrade-uri care au fost programate inițial să aibă loc după repetiția generală.

„Am remediat unele lucruri în jurul zonei în care am văzut scurgerea [hidrogenului]”, a declarat Jim Free, administrator asociat pentru Dezvoltarea sistemelor de explorare la NASA.

Procedurile au fost revizuite

Timpul petrecut în VAB le-a oferit tehnicienilor șansa de a îmbunătăți operațiunile de încărcare pentru SLS. Folosind „cunoștințele din vremea navetelor [spațiale]”, a spus Free, echipele din VAB au reușit să actualizeze și să automatizeze anumite proceduri pentru umplerea rezervoarelor de combustibil criogenic ale rachetei.

Free a lăudat echipele Exploration Ground Systems, precum și alte birouri ale NASA concentrate pe Artemis, pentru planificarea lor excelentă „pentru a economisi cât mai mult din perioadele de lansare [de anul acesta], astfel încât să putem pune vehiculul în funcțiune și să înțelegem cum funcționează”. Free a subliniat că SLS încă este un vehicul nou și, deși oficialii speră la o încercare de lansare pentru megaracheta Artemis 1 la sfârșitul lunii august, o repetiție reușită trebuie să preceadă decolarea.

„Acesta este primul pas pentru a ne reîntoarce pe Lună. Această lansare are obiective foarte specifice. Este un test de zbor. Vrem să testăm scutul termic la viteze de reintrare lunară, vrem să ne asigurăm că recuperăm vehiculul și vrem să ne asigurăm că sistemele funcționează pe orbită, astfel încât atunci când ajungem la [Artemis] 2, să putem pune cu încredere un echipaj pe [Orion]”, a spus Free.

Megaracheta Artemis 1 a trecut printr-o altă serie de teste în ultima săptămână

Ansamblul Artemis 1 și-a petrecut săptămâna trecută la Pad 39B efectuându-i-se teste de validare, conform lui Charlie Blackwell-Thompson, directorul de lansare Artemis. Pe parcursul a câteva zile după revenirea lui Artemis 1 pe platformă, echipele au lucrat pentru a confirma serviciile și conectivitatea dintre platforma mobilă de lansare SLS și sistemele de comandă și control din centrul de control al lansării.

În weekendul trecut, echipele au efectuat și proceduri de întreținere a propulsorului, completând încărcarea cu combustibil a unității hidraulice de propulsie, care asigură controlul vectorului de tracțiune al rachetei în timpul zborului. Blackwell-Thompson a spus că sistemul este programat să fie testat „în a 30-a secundă” a următoarei repetiții generale.

„Fluxul nostru de la platformă este în esență complet”, a spus Blackwell-Thompson, „mai puțin pregătirile noastre pentru repetiții, care sunt în plină desfășurare acum”.

Alte pregătiri pentru repetiția generală au inclus finalizarea inspecțiilor pentru propulsor și motor, coborârea platformei de service a motorului departe de rachetă și, în cele din urmă, finalizarea lucrărilor de pregătire a sistemelor de oxigen lichid și hidrogen lichid, care au precedat o oprire completă a vehiculului de lansare.

NASA are un program al posibilelor ferestre de lansare până în 2023

„Următoarea pornire va face parte din operațiunile de repetiție,” a spus Blackwell-Thompson. Ea a indicat că un briefing pre-test pentru echipele de teren va avea loc vineri (17 iunie), cu așteptarea ca repetiția generală să înceapă a doua zi. Se estimează că repetiția în sine va dura puțin mai puțin de 48 de ore și va trece vehiculul prin mai multe simulări de numărătoare inversă de lansare, rețineri și situații de abandon al misiunii.

Oficialii NASA speră că o repetiție reușită va menține Artemis 1 pe drumul cel bun pentru o fereastră de lansare disponibilă la sfârșitul lunii august, dar au subliniat că se concentrează mai întâi pe finalizarea testelor. Luând în considerare poziționarea Lunii, NASA a publicat un program al posibilelor ferestre de lansare pentru misiunea Artemis 1, care se extinde până în 2023.

Vă recomandăm să citiți și:

Un potențial semnal extraterestru vine din direcția unei planete asemănătoare Pământului, spun cercetătorii chinezi

Nu există semne de viață pe Venus. De ce nu poate fi legat sulful din atmosferă de viața extraterestră?

„Oceanul furtunilor”. Misiunea Chang’e-5 a găsit dovezi ale existenței unei surse de apă pe Lună

Astronomii dezvăluie rămășițele istoriei violente a Andromedei, marea galaxie vecină

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase