Home » Știință » La ce se gândește câinele tău? Oamenii de știință ar fi găsit, în sfârșit, răspunsul

La ce se gândește câinele tău? Oamenii de știință ar fi găsit, în sfârșit, răspunsul

Publicat: 21.06.2022

Oricât de mult ne iubim câinii, încă nu înțelegem pe deplin ce se întâmplă în mintea lor. Dar unii cercetători sunt în căutarea unei soluții pentru a rezolva misterul cogniției canine, începând cu răspunsul la cea mai elementară întrebare: Cum gândesc câinii?

Cercetările publicate în revista Animal Cognition oferă o perspectivă rară asupra modului în care mintea câinilor își formează o reprezentare a lumii prin intermediul obiectelor lor preferate: jucăriile.

„Dacă putem înțelege ce simțuri folosesc câinii în timp ce caută o jucărie, acest lucru poate dezvălui modul în care gândesc despre acea jucărie”, spune pentru Inverse Shany Dror, autorul principal al studiului și doctorand la Departamentul de Etologie al Universității Eötvös Loránd din Budapesta.

Cercetătorii au efectuat două experimente care au testat abilitățile câinilor tipici și ale câinilor Gifted Word Learner – canini care pot învăța rapid numele jucăriilor – de a diferenția între obiecte familiare precum jucăriile în diferite circumstanțe.

Cercetătorii vor să rezolve misterul cogniției canine

Pe baza modului în care câinii Gifted Word Learner și-au folosit simțurile pentru a căuta și găsi jucăriile, cercetătorii au concluzionat că aceștia și-au format „reprezentări mintale multisenzoriale” ale jucăriilor. În esență, acești câini își formează o imagine în minte a jucăriilor lor folosind diferite simțuri, cum ar fi mirosul și vederea.

„Rezultatele acestui studiu sugerează că atunci când câinii Gifted Word Learner aud numele unei jucării familiare, aceasta evocă în mintea lor o imagine care include diferitele caracteristici ale jucăriei respective, cum ar fi felul în care arată și mirosul”, spune Dror.

Este o descoperire destul de remarcabilă, care oferă o nouă perspectivă asupra similitudinilor dintre gândirea umană și cea canină. Anterior, cercetătorii știau că Gifted Word Learner puteau învăța rapid numele jucăriilor lor dragi, însă cercetătorilor le-a fost mai greu să identifice cu precizie ce gândeau câinii atunci când auzeau numele unui obiect familiar.

Dar acum, cercetătorii au o idee mai bună despre modul în care câinii își formează o reprezentare mintală a obiectelor familiare, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de înțelegerea modului în care funcționează creierul lor.

O perspectivă asupra asemănărilor dintre gândirea umană și cea canină

Studiul nu este un simplu experiment de gândire – el ar putea ajuta, de asemenea, proprietarii de câini să înțeleagă mai bine modul în care propriile lor animale de companie percep lumea din jurul lor.

În primul experiment din cadrul studiului, cercetătorii au efectuat două experimente diferite pentru a vedea cum cele două grupuri de canini disting și își recunosc jucăriile în medii luminoase și întunecate.

În cel de-al doilea experiment din cadrul studiului, cercetătorii au testat dacă aceștia pot să-și identifice jucăria pe baza numelui ei- din nou, atât în decoruri luminoase, cât și întunecate. În ambele experimente, jucăriile au fost plasate într-o încăpere separată de cea în care se aflau stăpânii și cercetătorii.

Ambele grupuri de câini au fost capabile să facă distincția între obiectele familiare și toți câinii au mirosit mai mult în întuneric, deoarece nu puteau vedea cu ușurință jucăriile. Fără lumină, câinii au trebuit să folosească alte simțuri pentru a-și identifica jucăriile, lucru pe care l-au făcut cu succes, scrie Inverse.

În viitoarele cercetări, Dror speră să abordeze „cealaltă față a monedei” și modul în care câinii tipici și câinii Gifted Word Learner categorisesc obiectele.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum au devenit câinii cei mai buni prieteni ai omului? Cercetătorii au descoperit indiciile genetice

Un câine dispărut în timpul unei curse cu sănii din Alaska a fost găsit după trei luni

Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?

Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase