Home » Istorie » Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?

Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?

Publicat: 22.05.2022

Un nou studiu internațional a descris forma a 525 de mandibule antice de câine din situri arheologice europene. Studiul a comparat aceste rămășițe vechi de 5.000-10.000 de ani cu un eșantion de referință de câini moderni, lupi și dingo australian.

Forma mandibulei (maxilarul inferior) este influențată de acțiunea mecanică a mușchilor mandibulei care o conectează la craniu și reflectă, prin urmare, dieta animalului.

De asemenea, mandibula inferioară este suficient de robustă pentru a supraviețui îngropării și fosilizării, oferind o perspectivă valoroasă asupra dietei animalelor care au murit de mult timp.

„Câinii antici se deosebesc fizic de cei moderni, principalele diferențe constând în curbura corpului sub dintele carnassial (tăietor), ceea ce sugerează că se hrăneau cu alimente mai dure decât majoritatea câinilor moderni”, a declarat Dr. Colline Brassard, autorul principal al studiului, publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Cum se deosebeau câinii antici de cei moderni?

Câinii moderni au o dietă omnivoră. Aceștia au mai multe copii ale genei amilazei care le crește capacitatea de a digera amidonul – carbohidratul care se găsește în plante, cum ar fi cerealele – o trăsătură care a fost interpretată ca reflectând faptul că au trăit alături de oameni și au consumat alimente de origine antropică.

Dr. Brassard a declarat că este probabil ca trecerea de la o dietă carnivoră la dieta omnivoră care conține amidon a câinilor domestici moderni să explice schimbările evidente în forma maxilarului lor.

„Oarecum surprinzător, forma mandibulei dingo nu s-a grupat cu cea a câinilor antici, ci a fost în schimb intermediară între lupi și câinii moderni”, a declarat profesorul Trish Fleming, de la Universitatea Murdoch, care a colaborat la această lucrare, comparând câinii antici europeni cu dingo.

Câinii antici aveau o forță de mușcătură mai mare

„De asemenea, câinii antici au prezentat trăsături care indică faptul că aveau o forță de mușcătură mai mare decât câinii moderni, ceea ce ar fi fost de asemenea util pentru apărare sau vânătoare”, a adăugat aceasta .

Dingo a fost adus în Australia undeva în urmă cu 3.600-5.000 de ani și a trăit izolat până acum aproximativ 200 de ani, când europenii au adus câinii moderni pe continent.

Câinii Dingo au o dietă carnivoră, principala lor hrană fiind cangurii, și s-a demonstrat recent că au o singură copie a genei amilazei, ceea ce susține separarea lor de descendența câinilor moderni, înainte de această adaptare la o dietă omnivoră, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Cât de des ar trebui să-ți hrănești câinele? Iată ce spun specialiștii

Longevitatea câinilor. Cât ar putea trăi prietenul tău cel mai bun?

Interzis la ciocolată! De ce nu se pot bucura și câinii de acest răsfăț?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase