Legătura dintre dieta vestică și cancerul colorectal. Ce spun specialiștii?

04 07. 2022, 14:30

Noi cercetări arată că dieta vestică – bogată în carne roșie și procesată, zahăr și cereale rafinate ori carbohidrați – este legată de un risc mai mare de cancer colorectal prin microbiota intestinală.

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, alături de colaboratori specializați, au analizat datele a peste 134.000 de participanți din două studii prospective de cohortă la nivelul Statelor Unite ale Americii, indică Eurek Alert.

Echipa a analizat modelele alimentare, precum și ADN-ul de la tulpinile de Escherichia coli găsite în peste 1.000 de tumori colorectale. Echipa a căutat tulpini bacteriene purtătoare de o caracteristici genetice distincte, cunoscute sub numele de polyketide synthase – pks.

Riscurile dietei vestice

Pks codifică o enzimă despre care s-a demonstrat că provoacă mutații în celulele umane. În general, echipa a descoperit că dieta vestică a fost asociată cu tumori colorectale care conțin cantități mari de pks + E. coli, dar nu și cu tumori care conțin puțin sau deloc cantități de pks + E. coli.

„Aceste descoperiri susțin ipoteza noastră că dietele în stil occidental cresc riscul de cancer colorectal prin efectul său asupra pks+ E. coli”, a spus autorul corespondent Shuji Ogino din cadrul Programului în Epidemiologie Patologică Moleculară din Departamentul de Patologie de la Brighamul.

Primul studiu de acest gen

Acesta este primul studiu care leagă dieta occidentală de bacterii patogene specifice în cancer”, mai spune acesta.

„Următoarea noastră întrebare este ce componentă a dietei și stilului de viață în stil occidental se referă la cancerul colorectal care conține această specie bacteriană”, a adăugat Shuji Ogino.

Vă mai recomandăm și:

Dieta nordică săracă în proteine ar putea fi cheia pentru bebelușii mai fericiți

Dieta și exercițiile fizice ar putea să nu fie soluția împotriva obezității infantile, potrivit unui studiu

Cum a transformat dieta câinele străvechi în cel mai bun prieten al omului?

Dieta bogată în fibre, asociată cu o rezistență mai mică la antibiotice