Home » Știință » Vești bune! Planetele Sistemului Solar nu vor ricoșa în toată galaxia în următorii 100.000 de ani

Vești bune! Planetele Sistemului Solar nu vor ricoșa în toată galaxia în următorii 100.000 de ani

Publicat: 01.07.2022

Dacă ai stat noaptea în pat, îngrijorat că planetele Sistemului Solar vor ricoșa în toată galaxia, poți să te liniștești. Mai avem cel puțin 100.000 de ani înainte ca acest lucru să se întâmple, potrivit unor noi calcule.

Într-un nou studiu, matematicienii Angel Zhivkov și Ivaylo Tounchev de la Universitatea din Sofia, Bulgaria, prezintă o dovadă analitică a stabilității Sistemului Solar în următoarele 100 de milenii, inclusiv a celor opt planete și a lui Pluto. Calculele lor arată că orbitele acestor corpuri nu vor varia semnificativ în acest interval de timp.

Au fost efectuate studii pentru a încerca să se calculeze viitorul Sistemului Solar, folosind calculatoare avansate pentru a modela mișcările planetelor pe parcursul a milioane sau miliarde de ani. Cu toate acestea, pentru a acoperi scări temporale atât de lungi, acestea omit unele dintre cele mai mici detalii.

Deși munca lui Jivkov și Tounchev acoperă o perioadă de timp mult mai scurtă decât alte eforturi, aceasta sporește fiabilitatea rezultatelor, spun ei.

Cum arată viitorul Sistemului Solar?

Acest lucru se datorează faptului că ia în considerare abaterile din condițiile inițiale, cum ar fi excentricitățile și înclinațiile orbitale ale planetelor, precum și masele tuturor corpurilor din sistem. Soarta finală a Sistemului Solar este una care i-a uimit pe oamenii de știință de foarte mult timp.

Isaac Newton a fost cel care a propus că interacțiunile reciproce dintre planete vor duce în cele din urmă la haos.  Acest lucru se datorează faptului că, cu cât există mai multe corpuri într-un sistem dinamic, cu atât mai greu devine să prezici cum se vor comporta. Două corpuri, blocate pe o orbită reciprocă, sunt relativ simplu de descris și de prezis din punct de vedere matematic.

Când se adaugă mai multe corpuri, însă, matematica devine mai complicată. Acest lucru se datorează faptului că, de fapt, corpurile încep să își perturbe reciproc orbitele, adăugând un element de haos în sistem. Acest lucru este cunoscut sub numele de problema celor N corpuri, scrie Science Alert.

Se pot obține soluții pentru cazuri individuale specifice, dar nu există o formulă care să descrie toate interacțiunile cu N corpuri. Iar Sistemul Solar este într-adevăr foarte complex. Zhivkov și Tounchev au dezvoltat o metodă numerică care transpune elementele orbitale ale planetelor (și ale lui Pluto) în 54 de ecuații diferențiale.

Soarta Sistemului Solar i-a uimit pe oamenii de știință de foarte mult timp

Codul informatic, rulat pe un computer, a efectuat apoi calculele pe parcursul a 6.290.000 de pași, fiecare pas reprezentând aproximativ șase zile. „Configurația elipsei oscilante pe care planetele se deplasează în jurul Soarelui va rămâne stabilă cel puțin 100.000 de ani, în sensul că semi-axa mare a fiecărei planete variază în limita sau sub un procent”, scriu cercetătorii.

Cu alte cuvinte, Sistemul Solar nu va imita încă biliardul galactic. Chiar și atunci când condițiile inițiale și masele au fost modificate, Sistemul Solar a rămas stabil conform calculelor echipei, iar cercetătorii sugerează că stabilitatea ar putea fi menținută în cele din urmă timp de un milion sau chiar un miliard de ani, deși ar fi nevoie de un computer mai puternic pentru a face calculele.

Simulările anterioare au arătat că va fi nevoie de aproximativ 100 de miliarde de ani pentru ca Sistemul Solar să se destrame și să se împrăștie în Calea Lactee.

Rezultatele cercetătorilor au fost publicate în arXiv.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

Un sistem solar din ”vecinătatea” noastră cosmică prezintă condiții favorabile vieții

Astronomii au confirmat existența unei exoplanete solide în cel mai apropiat sistem solar

Un sistem solar îndepărtat are o Centură Kuiper

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase