Home » Știință » Test de cultură generală. Care sunt cele patru ingrediente principale ale vieții?

Test de cultură generală. Care sunt cele patru ingrediente principale ale vieții?

Test de cultură generală. Care sunt cele patru ingrediente principale ale vieții?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 10.08.2022

Corpul uman este o mașinărie impresionantă și excepțional de complexă. Este nevoie ca o multitudine de piese funcționale să se unească pentru ca o persoană să trăiască o viață sănătoasă – și fiecare detaliu biologic din corpul nostru, de la cele mai banale la cele mai complexe, este condus de doar 21 de elemente chimice.

Din cele 118 elemente de pe Pământ, doar 21 dintre ele se găsesc în corpul uman. Împreună, ele alcătuiesc amestecul de molecule divergente care se combină pentru a ne forma ADN-ul, celulele, țesuturile și organele.

Aceste 21 de elemente pot fi clasificate în trei mari blocuri în funcție de cantitatea care se găsește într-un corp uman, principalul fiind blocul principal de construcție, alcătuit din 4 elemente.

Cele patru elemente cheie

Patru elemente, și anume, oxigenul, carbonul, hidrogenul și azotul, sunt considerate elementele esențiale care se găsesc în corpul nostru.

Oxigenul este cel mai abundent element din corpul uman, reprezentând aproximativ 61% din masa unei persoane. Având în vedere că aproximativ 60-70% din corp este apă, nu este surprinzător faptul că oxigenul și hidrogenul sunt două dintre cele mai abundente elemente chimice găsite în organism.

Împreună cu carbonul și azotul, aceste elemente se combină pentru 96% din masa corpului.

Oxigenul

Oxigenul joacă un rol esențial în metabolismul organismului, în respirație și în oxigenarea celulară.

De asemenea, oxigenul se găsește în fiecare moleculă organică semnificativă din organism, inclusiv în proteine, carbohidrați, grăsimi și acizi nucleici.

Este o componentă substanțială a tot ceea ce conține, de la celule și sângele nostru până la lichidul cerebral și spinal.

Carbon

Carbonul este cel mai important element structural și motivul pentru care suntem cunoscuți ca forme de viață bazate pe carbon.

Este blocul de bază necesar pentru a forma proteine, carbohidrați și grăsimi.

Ruperea legăturilor de carbon din carbohidrați și proteine este sursa noastră principală de energie.

Hidrogenul

Hidrogenul, elementul chimic cel mai abundent găsit în Univers, este prezent în toate fluidele corporale, permițând transportul și eliminarea toxinelor și a deșeurilor.

Cu ajutorul hidrogenului, articulațiile din corpul nostru rămân lubrifiate și capabile să își îndeplinească funcțiile.

De asemenea, se spune că hidrogenul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ajutând la îmbunătățirea funcției musculare, scrie VisualCapitalist.

Azotul

O componentă esențială a aminoacizilor folosiți pentru a construi peptide și proteine este azotul.

Este, de asemenea, o componentă integrală a acizilor nucleici ADN și ARN, coloana vertebrală chimică a informațiilor noastre genetice și a genealogiei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Peșterile antice de lavă din Hawaii sunt pline de forme de viață misterioase

În urmă cu 15 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

Test de cultură generală. Care este țara cu cea mai mare speranță de viață?

Un nou set de reacții chimice ar putea explica, în sfârșit, cum a apărut viața pe Pământ

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase