Home » Știință » Problemele financiare cresc riscul de deces după un atac de cord la adulții mai în vârstă

Problemele financiare cresc riscul de deces după un atac de cord la adulții mai în vârstă

Publicat: 25.02.2022

Printre persoanele în vârstă care au fost internate pentru un atac de cord, problemele financiare severe sunt asociate cu un risc cu 60% mai crescut de moarte la șase luni de la externare, potrivit unui studiu.

Studiul a fost condus de Yale și a fost publicat pe 22 februarie 2022, în JAMA Internal Medicine.

„Am descoperit că problemele financiare severe au fost asociate cu un risc crescut de mortalitate. Este un apel către lumea clinică că trebuie să acordăm atenție stării financiare a pacienților”, a spus Alexandra Hajduk, cercetător asociat la Secția de Geriatrie a Departamentului de Medicină Internă.

Există numeroase dovezi că multe persoane în vârstă sunt expuse riscului de a suferi o presiune financiară din cauza oportunităților reduse de a avea venituri și a pierderilor financiare în urma recesiunilor economice recente, notează Medical Xpress.

Asocierea dintre problemele financiare și cele de sănătate

Echipa de studiu, condusă de Jason R. Falvey, profesor asistent de terapie fizică și știința reabilitării la Universitatea din Maryland, a examinat dacă dificultățile financiare ar putea fi, de asemenea, asociate cu un risc mai mare de a muri în urma unui infarct miocardic acut (AMI), cunoscut în mod obișnuit ca atac de cord, în rândul adulților în vârstă.

Această întrebare și răspunsul ei fac parte din studiul „Comprehensive Evaluation of Risk Factors in Older Patients with AMI” sau SILVER-AMI, un studiu de cohortă condus de Chaudhry, care își propune să îmbunătățească înțelegerea factorilor care prezic rezultatele asupra sănătății în urma atacului de cord în Adulții din SUA cu vârsta de 75 de ani și peste.

Pentru acest studiu, coordonatorii din spitalele din toată țara au întrebat participanții SILVER-AMI, care au fost internați cu un atac de cord și s-au înscris în studiu din 2012 până în 2016, dacă au mai mult decât suficienți bani pentru se descurca o lună întreagă (definit ca fără probleme financiare), suficienți (problemele financiare sunt moderate) sau insuficienți (probleme financiare severe).

Dintre pacienții care au raportat că au mai mult decât suficienți bani pentru a plăti facturile, 7,2% au murit în șase luni de la părăsirea spitalului.

Dintre cei care au raportat că au „doar suficienți” bani pentru a se descurca, 9% au murit în șase luni. Dintre cei care au declarat că au prea puțini bani, 16,8% au murit în șase luni.

Cercetătorii și-au ajustat datele pentru a lua în considerare factorii independenți de atacul de cord care pot influența riscul de deces, cum ar fi alte probleme medicale și afecțiuni asociate cu îmbătrânirea.

Diferitele efecte supra sănătății

După aceste ajustări, cercetătorii au descoperit că pacienții care au raportat o presiune financiară severă au avut cu 61% mai multe șanse să moară în cele șase luni de la un atac de cord decât pacienții care nu au raportat nicio problemă financiară.

„Ca epidemiolog, ezit să fac orice asociere cauzală între problemele financiare și mortalitate pe baza acestui studiu observațional. Dar cu siguranță am putea presupune o serie de mecanisme”, a spus Hajduk.

Presiunile financiare ar putea îngreuna accesul pacienților la transport pentru programările lor ulterioare și i-ar putea pune în situația de a nu își permite coplata pentru medicamente, ceea ce ar putea duce la vizite medicale ratate și la doze de medicament care nu vor fi administrate, a spus Hajduk.

„Ar putea acoperi o gamă largă: de la a nu putea lua deloc o rețetă, la omiterea dozelor, care ar putea fi foarte periculoasă pentru unele dintre aceste medicamente, până la împărțirea dozelor în jumătate pentru a le face să dureze mai mult”, spune Alexandra Hajduk.

Stresul crescut din cauza problemelor financiare ar putea, de asemenea, să înrăutățească starea de sănătate din cauza efectelor stresului cronic asupra organismului, a adăugat ea.

O abordare diferită a ceea ce înseamnă sărăcie

Cercetările anterioare au stabilit deja că sărăcia (definită folosind măsuri „absolute”, cum ar fi eligibilitatea pentru programul de ajutor medical Medicaid din SUA) sau veniturile scăzute sunt asociate cu o stare proastă de sănătate, spune Hajduk.

Acest studiu a relevat o asociere similară între presiunea financiară și riscul de mortalitate. „Ceea ce este deosebit de interesant la acest studiu este că am investigat riscul de deces în relație cu percepția adulților în vârstă asupra stării lor financiare, nu cu nivelul lor real de sărăcie”, adaugă cercetătoarea.

Adulții mai în vârstă care raportează probleme financiare, indiferent dacă au probleme cu plata chiriei unei garsoniere sau cu ipoteca pentru un conac de mai multe milioane de dolari, persoanele în oricare dintre aceste scenarii s-ar putea confrunta cu dificultăți financiare de a nu se putea descurca de la o lună la alta și de a nu-și permite să-și îngrijească sănătatea, a spus Hajduk.

„Mi se pare interesant faptul că această măsură foarte subiectivă, specifică persoanei, a stresului financiar este asociată cu mortalitatea după un atac de cord”, spune ea.

Ce se poate face pentru a rezolva problemele de sănătate cauzate de problemele financiare

Rezultatele sugerează că dacă adulții în vârstă care sunt internați în spital cu infarct miocardic vor fi întrebați despre tensiunea lor financiară, acest lucru ar putea duce la identificarea pacienților care vor avea un risc mai mare de deces după externare, a spus Hajduk.

Asistenții sociali ar putea apoi să trimită pacienții cu probleme financiare severe către serviciile sociale pentru a-i ajuta să plătească pentru transportul la și de la programările de control, pentru coplățile medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și pentru alte nevoi medicale.

„Acestea sunt lucruri care pot fi coordonate la momentul externării care pot îmbunătăți rezultatele”, a spus Hajduk.

Este mai puțin clar ce se poate face pentru pacienții care raportează o presiune financiară severă, dar care nu se confruntă cu sărăcia „absolută”, o enigmă întâlnită în alte domenii ale finanțelor, cum ar fi găsirea unor modalități de a acoperi taxele de școlarizare ridicate atunci când cineva nu se califică pentru o bursă de studiu.

Chaudhry și echipa de investigație au primit recent o altă subvenție de la Institutul Național de Inimă, Plămân și Sânge pentru a lega datele din studiul SILVER-AMI cu datele Medicare pentru a continua explorarea modului în care factorii precum tensiunea financiară pot influența pe termen lung utilizarea asistenței medicale și starea de sănătate în urma unui atac de cord, a spus Hajduk.

Vă recomandă să citiți și:

Tulburarea de personalitate borderline s-ar putea transmite în familie

Rezistența la antibiotice ucide acum mai mulți oameni decât HIV/SIDA sau malaria

Ketamina reduce suicidul prin îmbunătățirea cogniției pacienților cu depresie

Cum a ajuns un bărbat să aibă viermi plați paraziți ascunși adânc în creier?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase