Home » Știință » O aplicație pentru smartphone poate calcula riscul genetic de atac de cord

O aplicație pentru smartphone poate calcula riscul genetic de atac de cord

O aplicație pentru smartphone poate calcula riscul genetic de atac de cord
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2022

O echipă de la Scripps Research a dezvoltat o aplicație pentru smartphone care poate calcula riscul genetic al utilizatorilor pentru boala coronariană (CAD) și a constatat că utilizatorii cu risc ridicat au căutat medicamente adecvate după ce au folosit aplicația, salvându-și astfel viața.

În studiul, care va apărea în npj Digital Medicine, cercetătorii au detaliat modul în care aplicația lor numită MyGeneRank introduce informațiile genetice ale persoanelor participante de la compania de testare genetică 23andMe și emite un scor de risc CAD pe baza datelor ADN.

Dintre cei 721 de participanți care au furnizat informații complete, cei cu scoruri de risc ridicat au fost mult mai predispuși să înceapă să utilizeze terapii de reducere a colesterolului, în comparație cu cei cu scoruri de risc scăzut.

„Am observat o rată de aproximativ două ori mai mare de inițiere a tratamentului în grupul cu risc genetic ridicat față de grupul cu risc genetic scăzut, ceea ce indică faptul că astfel de strategii ar putea avea o mare contribuție la sănătatea publică – bolile de inimă fiind cea mai mare cauză de deces la nivel global”, spune autorul principal al studiului, Ali Torkamani.

Peste 300.000 de americani mor în fiecare an din cauza atacurilor de cord

Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, aproximativ 18 milioane de adulți americani suferă de boala coronariană, cea mai frecventă formă de boală cardiacă, care se caracterizează prin întărirea și îngustarea arterelor care alimentează mușchiul cardiac. Peste 300.000 de americani mor în fiecare an din cauza atacurilor de cord rezultate.

În plus, cercetătorii estimează că, în SUA, aproape jumătate dintre bărbații și aproximativ 10 la sută dintre femeile cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani prezintă un risc cel puțin mediu de a dezvolta boala și totuși, doar aproximativ o treime dintre aceste persoane iau medicamente pentru reducerea lipidelor.

Calcularea scorurilor de risc de boală coronariană și comunicarea acestor informații prin intermediul aplicațiilor pentru smartphone este considerată în prezent o metodă foarte ușor de aplicat pentru a determina un număr mai mare de persoane cu risc să solicite sfaturi medicale și să ia medicamente atunci când este cazul, reducând astfel incidența bolii și a atacurilor de cord.

Bolile de inimă, cea mai mare cauză de deces la nivel global

Utilizatorii pot conecta datele lor și pot completa formulare de consimțământ și sondaje legate de sănătate, inclusiv întrebări despre utilizarea medicamentelor, potrivit EurekAlert.

Aplicația poate apoi calcula și împărtăși cu respondentul un scor de risc bazat pe cei mai recenți factori de risc genetic recunoscuți pentru CAD.

Cercetătorii intenționează acum să urmărească acest studiu pilot cu studii mai ample și pe termen mai lung privind aplicațiile de evaluare a riscului de CAD – studii care vor include medici și vor înregistra în mod obiectiv diferențele în ceea ce privește rezultatele în materie de sănătate cardiovasculară, cum ar fi atacurile de cord.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Problemele financiare cresc riscul de deces după un atac de cord la adulții mai în vârstă

Mumia care țipă a murit în urma unui atac de cord

Trombocitele pot transporta în mod eficient medicamentele către inimă după un atac de cord

Sexul îţi poate salva viaţa şi îţi poate mări şansele de supravieţuire după un atac de cord

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase