Home » Știință » Spălarea vaselor cu abur supraîncălzit este mai eficientă și mai ecologică, arată un nou studiu

Spălarea vaselor cu abur supraîncălzit este mai eficientă și mai ecologică, arată un nou studiu

Publicat: 05.09.2022

Adesea, mașinile de spălat vase convenționale nu ucid toate microorganismele dăunătoare rămase pe farfurii, boluri și tacâmuri. Ele necesită, de asemenea, cicluri care durează mult și care utilizează cantități mari de energie electrică, iar detergentul este eliberat în sursele de apă, poluând mediul. Însă pe viitor, spălarea vaselor ar putea fi mai ecologică.

Mașinile de spălat vase cu abur supraîncălzit ar putea oferi o soluție mai eficientă și mai ecologică. În Physics of Fluids, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Dortmund și de la Universitatea Tehnică din München, ambele din Germania, au simulat o astfel de mașină de spălat vase, constatând că aceasta a ucis 99% dintre bacteriile de pe o farfurie în doar 25 de secunde.

Modelul unei mașini de spălat vase idealizate arată ca o cutie cu pereți laterali solizi, o deschidere superioară și o duză în partea de jos. O farfurie acoperită cu o tulpină de bacterii rezistentă la căldură este plasată direct deasupra duzei. Odată ce farfuria atinge o anumită temperatură de prag în simulare, microorganismele sunt distruse.

Spălarea vaselor prin intermediul vârtejurilor de abur

„Aburul iese din duză cu o viteză foarte mare. Putem vedea șocuri, iar fluxul turbulent care este creat are vârtejuri. Includem și transfer de căldură, care arată cum se schimbă căldura în caseta de simulare și condensul de pe suprafețele solide”, a spus autoarea Natalie Germann, de la Universitatea Tehnică din Dortmund.

Undele de șoc, create de viteza mare a aburului, sunt reflectate de suprafețele din mașina de spălat vase. În timp ce echipa s-a concentrat pe bacterii în această lucrare, șocurile ar putea fi folosite și pentru a îndepărta eficient resturile alimentare, notează Tech Xplore.

„Studiul nostru ajută la determinarea puterii șocurilor, a poziției șocurilor și a vârtejurilor care sunt create în interiorul mașinii la spălarea vaselor. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru aranjarea obiectelor în interiorul mașinii de spălat vase și pentru amplasarea și orientarea duzelor”, a spus autoarea Laila Abu-Farah, de la Universitatea Tehnică din München.

O tehnologie mai eficientă

În timp ce simulările arată o inactivare rapidă a bacteriilor, aplicațiile reale ale mașinii de spălat vase ar include mai multe farfurii și, prin urmare, vor necesita mai mult timp. Cu toate acestea, cercetătorii cred că spălarea cu abur supraîncălzit tot ar fi mai eficientă decât tehnologia convențională.

Mașina de spălat vase cu abur supraîncălzit ar costa mai mult la început, dar costurile s-ar reduce pe termen lung prin economii de apă, electricitate și detergent. Aceasta ar fi ideală pentru utilizarea în restaurante, hoteluri și spitale, care trebuie să îndeplinească standarde de igienă ridicate.

„Am confirmat că mașina de spălat vase cu abur supraîncălzit este promițătoare. Aceasta este prima lucrare care combină dinamica fluidelor și transferul de căldură cu schimbarea de fază și inactivarea bacteriană. Astfel pune bazele cercetărilor computaționale viitoare și lucrărilor tehnice ulterioare”, a spus Germann.

Vă recomandăm să citiți și:

Bule în spațiu, ideea surprinzătoare care ar putea încetini schimbările climatice

Ciuperca anti-buruieni este noul aliat al fermierilor australieni

Un inginer de la NASA a dezvoltat tehnologia care va căuta apă pe Lună

Materialul care învață ca un creier. Cum va fi folosit?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase