Home » Știință » Un nou algoritm de inteligență artificială ar putea vindeca epilepsia

Un nou algoritm de inteligență artificială ar putea vindeca epilepsia

Un nou algoritm de inteligență artificială ar putea vindeca epilepsia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.09.2022

Cercetătorii internaționali care lucrează sub conducerea University College London au creat un algoritm de inteligență artificială (AI) care poate identifica anomaliile subtile ale creierului care provoacă epilepsia și crizele epileptice.

Proiectul Multicentre Epilepsy Lesion Detection (MELD) a analizat mai mult de 1.000 de imagini RMN de la zeci de pacienți.

Anumite regiuni ale creierului care s-au dezvoltat anormal adesea provoacă forme de epilepsie rezistentă la medicamente. Intervenția chirurgicală este, de obicei, folosită pentru a trata boala, însă găsirea leziunilor prin RMN este o provocare continuă pentru medici, deoarece scanările RMN pot părea normale.

Scanările RMN, folosite pentru a detecta anomaliile

Oamenii de știință au folosit aproximativ 300.000 de regiuni din creier pentru a dezvolta algoritmul de inteligență artificială, care a măsurat caracteristicile corticale folosind scanări RMN.

Conform rezultatelor, care au fost publicate în jurnalul Brain , algoritmul a avut succes în identificarea acestor anomalii în 67% dintre cei 538 de participanți.

Acest lucru este deosebit de important deoarece, dacă profesioniștii din domeniul medical pot identifica anomaliilor prin scanarea creierului, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acestora poate oferi o speranță de vindecare a epilepsiei.

Epilepsia va putea fi tratată din timp

Aproximativ 1% din populația lumii suferă de epilepsie, o afecțiune neurologică gravă caracterizată prin convulsii frecvente.

În Marea Britanie, aproximativ 600.000 de persoane sunt afectate. În timp ce tratamentele medicamentoase sunt disponibile pentru majoritatea persoanelor cu epilepsie, între 20 și 30% nu reacționează la medicamente, conform SciTechDaily.

„Sperăm că această tehnologie va ajuta la identificarea anomaliilor care cauzează epilepsie, care în prezent sunt ratate. În cele din urmă, ar putea permite mai multor persoane cu epilepsie să aibă o intervenție chirurgicală pe creier potențial curativă”, a declarat dr. Sophie Adler de la UCL.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Femeile epileptice, mai predispuse la anxietate și depresie în timpul sarcinii

Sfaturile unui neurolog pentru prevenirea Alzheimer: Nu mai bea, citește și ai grijă de auzul tău

Primul vaccin anti-COVID fără ace din lume tocmai a fost aprobat în China

Test de cultură generală. Cine a descoperit penicilina?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase