Home » Știință » Chinezii au testat cu succes trenul asemănător cu Hyperloop al lui Elon Musk

Chinezii au testat cu succes trenul asemănător cu Hyperloop al lui Elon Musk

Publicat: 22.10.2022

China susține că a devenit prima țară din lume care a efectuat cu succes teste pe trenul asemănător cu Hyperloop, bazat pe levitație magnetică în interiorul unui tub vidat, numit „vactrain”, conform unui articol al cotidianului de stat China Daily.

Cercetătorii au testat trenul de-a lungul unei linii de aproximativ 2 kilometri în provincia Shanxi din nordul Chinei. În timpul testului, trenul asemănător cu Hyperloop a atins viteze de până la 130 km/h în interiorul unui „tub cu vid scăzut”, potrivit articolului.

Echipa este abia la început. Scopul este de a construi în cele din urmă o șină de testare la scară largă, de 60 de kilometri lungime, astfel încât trenurile să poată atinge viteze de până la 1.000 km/h.

Trenul asemănător cu Hyperloop făcut de chinezi

Testul ar putea pune bazele unui tip nou de sistem de tren de mare viteză similar cu „Hyperloop”, un design popularizat de Elon Musk cu aproximativ un deceniu în urmă, scrie Futurism.

Potrivit cercetătorilor din spatele testului, este prima demonstrație de succes a unui tren maglev de acest fel care călătorește într-un tub cu vid redus.

Deși maglevurile sunt o formă de transport consacrată, deși rară (chiar săptămâna aceasta, Japonia și-a doborât propriul record de viteză, făcându-și trenul glonț maglev să călătorească cu 600 km/h), conceptul unui vactrain nu a fost încă realizat.

Probabil că cel mai faimos concept de tren pe bază de tub vidat este „Hyperloop” al lui Elon Musk, pe care l-a propus pentru prima dată în 2012. În ciuda optimismului și a testelor timpurii, încă nu există un sistem Hyperloop la scară largă în curs de construire, cu atât mai puțin unul utilizat.

Când va fi gata sistemul Hyperloop al lui Elon Musk?

La începutul acestui an, Musk a susținut că The Boring Company va încerca în sfârșit să construiască un Hyperloop subteran „în următorii ani”, însă această declarație trebuie privită cu scepticism.

Dar având în vedere progresele Chinei, miliardarul a fost în mod clar întrecut.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a fotografiat o galaxie care conține cele mai vechi stele din Univers

Test de cultură generală. Ce măsoară contorul Geiger?

Oamenii de știință chinezi au clonat, în premieră, lupul arctic

De ce studiază inginerii zborul păsărilor?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase