Home » Știință » Beneficiile surprinzătoare ale „spațiilor albastre”. Cum ne pot îmbunătăți sănătatea mintală?

Beneficiile surprinzătoare ale „spațiilor albastre”. Cum ne pot îmbunătăți sănătatea mintală?

Publicat: 22.11.2022

După 10 ani de când oamenii de știință au ajuns la concluzia că „spațiile albastre” ar putea fi benefice pentru oameni, conceptul s-a dovedit a fi un instrument puternic și la îndemâna multora pentru sănătatea mintală.

Exercițiile de mindfulness practicate până acum pe o barcă plutind în mijlocul oceanului ar putea fi practicate și din confortul casei noastre sau chiar din biroul unui terapeut. E drept că o astfel de situație este mult mai la îndemână pentru o categorie mai mare de persoane, însă o organizație non-guvernamentală din Marea Britanie, Sea Charity, consideră ar putea aduce și mai multe beneficii o combinație între activitățile de pe apă și terapia din cabinet.

Astfel, a apărut conceptul de „sănătate albastră” („blue health”), care presupune o ieșire în aer liber. Participanții sunt înconjurați de spații albastre (precum lacuri, râuri, oceane sau mări) care îi vor ajuta să dobândească o sănătate emoțională mai bună. Organizația Sea Sanctuary organizează încă din anul 2006 excursii pe coasta din Cornwall (situat în sud-estul Marii Britanii).

Un fost ofițer de poliție s-a vindecat navigând pe apă

Mulți dintre clienții acestei organizații sunt persoane care suferă de anxietate și depresie. Aceștia se înscriu pentru o excursie în urma căreia să beneficieze de o stare de spirit mai bună, alături de psihologul de pe vapor, dar în același timp vor învăța și un meșteșug.

Steve Ridholls, un fost ofițer de poliție, navighează cu cei de la Sea Sanctuary pentru a-și calma anxietatea și sindromul post-traumatic cu care se confruntă.

„Obișnuiam să vorbesc cu oameni aflați pe marginea unui pod, oameni care voiau să se sinucidă sau mergeam la intervenții la accidente rutiere. Am văzut lucruri pe care nu mi le pot șterge din memorie. Sindromul post-traumatic a venit, într-o mare măsură, și din cauza neputinței – atunci când ești martor la ceva și nu poți face nimic pentru a opri”, a spus acesta, potrivit BBC.

Steve Ridholls s-a retras din poliție în anul 2014 din cauza problemelor emoționale cu care se confrunta. Acum, el petrece mare parte din zile îmbrățișând țărmul din caiacul lui roșu și vâslește de-a lungul râurilor din Cornwall. Apa îi calmează mintea și, crede el, are un rol important în vindecarea sa.

Spațiile verzi, la fel de benefice pentru sănătatea mintală

Alături de „spațiile albastre”, un beneficiu îl oferă și „spațiile verzi”, specialiștii recomandând în egală măsură și „băile de natură” și plimbările în păduri. Însă mulți experți consideră că apele au un impact mai mare decât pădurile.

„Spațiile albastre ne oferă o distragere care ne ia gândul de la bătăile de cap de zi cu zi. Sunetul valurilor care se sparg, mirosul de apă sărată și nisipul sub picioarele noastre creează senzații care ne relaxează corpul și transmit mentalului să ia o pauză”, spune Kate Campbell, cercetător la Universitatea Wellington din Noua Zeelandă.

Conceptul de terapie prin albastru s-a dezvoltat în urmă cu 10 ani, când oameni de știință de la Universitatea din Sussex au rugat 20.000 de oameni să-și înregistreze emoțiile în momente diferite ale anului. Ei au adunat astfel peste un milion de răspunsuri și au descoperit că participații au fost cel mai fericiți când erau în spații albastre.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai veche nebuloasă planetară a fost descoperită. „O frumusețe rară cu o inimă albastră fierbinte”

„Degetele albastre” sau ce poți păți dacă fumezi prea multă „iarbă”

Dacă sângele este roșu, atunci de ce venele par să aibă o nuanță de albastru?

„Valuri” albastre pe Planeta Roșie. Ce a descoperit NASA?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase