Home » Știință » Roverul Curiosity a găsit un meteorit foarte rar pe Marte, iar cercetătorii l-au numit „Cacao”

Roverul Curiosity a găsit un meteorit foarte rar pe Marte, iar cercetătorii l-au numit „Cacao”

Roverul Curiosity a găsit un meteorit foarte rar pe Marte, iar cercetătorii l-au numit „Cacao”
Roca marțiană denumită de către cercetători „Cacao”. Credit foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Publicat: 07.02.2023

Curiosity continuă să exploreze Planeta Roșie. Recent, roverul de la NASA a descoperit un meteorit în Craterul Gale, de pe Muntele Sharp.

Meteoritul are o lungime de aproximativ 30 de centimetri și este compus în mare parte din nichel și fier, iar oamenii de știință i-au dat și un nume. Cercetătorii l-au denumit Cacao.

De când a ajuns în Craterul Gale în august 2012, roverul Curiosity a dat peste numeroși meteoriți. Totuși, Cacao este deosebit. Deși suprafața marțiană este roșie din cauza oxizilor, meteoritul are un aspect metalic și o nuanță de gri. De asemenea, Cacao este netezit și rotunjit, semn clar că a trecut prin atmosfera planetei.

Curiosity a trimis imagini cu meteoritul Cacao

Curiosity a trimis șase imagini individuale făcute cu instrumentul Mastcam, în data de 27 ianuarie 2023, ziua cu numărul 3.724 a misiunii. Culorile din imagini au fost corectate de cercetători astfel încât să se potrivească condițiilor de lumină așa cum sunt percepute de ochiul uman. Șanțurile și gropile de pe meteorit sunt numite „regmaglypts”, fiind destul de interesante în cazul meteoriților din fier. Aceste trăsături s-au format atunci când Cacao a trecut prin atmosferă.

Chiar dacă atmosfera lui Marte este mult mai subțire decât cea a Pământului, tot poate crea îndeajuns de multă fricțiune încât să încălzească suprafața meteoritului. Trăsăturile au fost cel mai probabil create de vârtejurile de gaz fierbinte care au topit roca în timpul intrării în atmosferă.

Meteoritul există de multă vreme pe suprafața marțiană, dar nimeni nu știu cu exactitate de cât timp, potrivit Science Alert.

Meteoriții din nichel și fier, cel mai rar tip de meteoriți

Meteoriții din nichel și fier sunt cel mai rar tip de meteoriți, reprezentând în jur de 6% din toate căderile observate. Cei mai mulți dintre acești meteoriți provin de la planetezimale distruse care s-au format în Sistemul Solar timpuriu. Tocmai de aceea, meteoriții, și mai ales cei metalici, sunt deosebit de interesanți. Aceste obiecte pot fi vechi de miliarde de ani, tocmai de la începuturile Sistemului Solar.

Pe Pământ, meteoriții precum Cacao au fost prima sursă de fier a omenirii. Cu mult înainte de topire, oamenii colecționau acești meteoriți și făceau cuțite și alte unelte. Poate cel mai cunoscut exemplu, Tutankhamon a fost îngropat cu un pumnal din fier meteoric, iar inuiții din Arctica și Groenlanda foloseau, de asemenea, fierul meteoric.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum sună o furtună de praf pe Marte? Ascultă AICI!

Cum a ajuns „un urs” pe Marte? Imaginile trimise de sonda HiRISE

Ce s-ar întâmpla dacă ai muri pe Marte? NASA a efectuat „simulări ale morții”

NASA a descoperit pietre prețioase pe Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase