Home » Știință » Un studiu investighează o emisie difuză în galaxia Messier 82

Un studiu investighează o emisie difuză în galaxia Messier 82

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.04.2023

O echipă internațională de astronomi a efectuat observații cu raze X asupra galaxiei Messier 82, folosind observatorul Chandra. Rezultatele campaniei observaționale oferă informații despre o emisie difuză din această galaxie. 

Descoperită în 1774, Messier 82 sau M82 este o galaxie de explozie stelară, situată la aproximativ 11,73 milioane de ani-lumină distanță de constelația Ursa Mare (Carul Mare). M82 are o dimensiune de aproximativ 40.800 de ani-lumină și este una dintre cele mai apropiate galaxii cu explozie stelară de Pământ, potrivit Phys.org.

Observațiile asupra galaxiei Messier 82 au arătat că aceasta se confruntă cu un vânt galactic pe scară largă la diferite lungimi de undă. Acest super vânt pare să fie concentrat în cele două regiuni de mare strălucire a suprafeței galaxiei sau în aglomerări și este alimentat de energia eliberată de supernovele din interiorul aglomerărilor, care se produc la o rată de aproximativ una la fiecare zece ani.

Trei componente spectrale cu origini distincte

Studiile anterioare ale Chandra asupra acestei galaxii au detectat binari strălucitori cu raze X, care domină banda de raze X dure și au dezvăluit că există o emisie difuză reziduală în jurul discului de explozie stelară.

Recent, un grup de astronomi conudus de Kazushi Iwasawa de la Universitatea Barcelona din Spania, a decis să analizeze mai atent această emisie difuză din galaxia M82. Aceștia au folosit Chandra ca să efectueze o analiză spectrală a emisiei difuze de în banda de 4-8 kiloelectronvolt (keV). Cercetarea a fost publicată în arhiva arXiv.

„Prezentăm primul studiu spectostropic cu raze X, rezolvat spațial, al emisiei difuze de 4-8 keV găsite în partea centrală a galaxiei M82, galaxia M82, aflată în apropiere, pe o scară de câteva secunde de arc. Noile detalii pe care le observăm permit să se tragă o serie de concluzii importante cu privire la natura gazului fierbinte și la originea acestuia, precum și la feedback-ul asupra mediului interstelar”, au explicat cercetătorii.

Observațiile au arătat că emisia difuză de 4-8 keV din galaxia Messier 82 este alcătuită din trei componente spectrale cu origini distincte. Prima, emisia Compton inversă, poartă aproximativ 70% din luminozitatea continuumului în această bandă. Cea de-a doua este coada dură a emisiei de vânt cu raze X moi, iar componenta rămasă este o emisie de gaz fierbinte, bogată în metale.

Norii din M82 dezvăluie cele mai tinere rămășițe de supernove

Morfologia emisiei difuze de raze X din Messier 82 se aseamănă cu cea a emisiei în infraroșu îndepărtat și radio. Acest lucru sugerează că împrăștierea Compton inversă a fotonilor din infraroșu îndepărtat de către electronii razelor cosmice este ipoteza care explică originea emisiei non-termice.

În plus, studiul a detectat gaz fierbinte într-o zonă limitată din apropierea discului galactic. Gazul pare să curgă din partea de est a inelului de explozie stelară și umple așa-numitele coșuri (structuri colimate ale unei super bule care se desprinde din discul galactic) marcate de goluri în infraroșu mediu și radio. S-a constatat că aceste coșuri de fum domină în transportul fluxului de energie de supernovă de la disc la halou.

Cercetarea a descoperit, de asemenea, că cele mai strălucitoare și mai tinere rămășițe de supernove cu raze X și radio din galaxia Messier 82 se află în nori moleculari gigantici, care se presupune că sunt nou formați și, prin urmare, nu sunt afectați de reacțiile puternice ale supernovelor.

Vă mai recomandăm și: 

Praful spațial ar putea transporta viața extraterestră prin galaxie

Aproximativ 300 de stele variabile au fost detectate într-un roi din constelația Lira

Oamenii de știință au surprins formarea stelelor într-un nor vast de gaz și praf

Telescopul Webb a doborât recordul lui Hubble pentru cele mai multe galaxii surprinse într-o fotografie

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase