Home » Știință » Un pește a fost filmat la o adâncime record în largul coastelor Japoniei

Un pește a fost filmat la o adâncime record în largul coastelor Japoniei

Un pește a fost filmat la o adâncime record în largul coastelor Japoniei
Sursa foto: The University of Western Australia
Publicat: 04.04.2023

Oamenii de știință au filmat un pește la 8.336 de metri sub nivelul mării, în apropiere de Japonia, aceasta fiind cea mai mare adâncime la care a fost înregistrat vreodată un pește.

Recordul anterior era un pește filmat la 8.178 de metri adâncime, în Groapa Marianelor.

Oamenii de știință au scufundat o cameră autonomă „lander” în șanțul Izu-Ogasawara, în apropiere de Japonia și au filmat peștele, despre care au estimat că se află „foarte aproape” de adâncimea maximă la care poate supraviețui orice pește, potrivit Science Alert.

Cea mai mare adâncime la care a fost surprins un pește

„Dacă acest record va fi doborât, va fi doar cu câteva minute, eventual doar cu câțiva metri”, a declarat profesorul Alan Jamieson, de la Universitatea de Vest din Australia.

Peștele filmat era un juvenil din specia Pseudoliparis, însă oamenii de știință nu au capturat un exemplar pentru a identifica precis specia.

În schimb, cercetătorii au prins mai mulți pești aflați la adâncime mai mică, la 8.022 de metri, care au fost identificați drept Pseudoliparis belyaevi. Oamenii de știință au stabilit recordul cea mai mare adâncime la care a fost filmat un pește, potrivit Universității de Vest din Australia.

Peștele din această specie trăiește în cea mai adâncă parte a oceanului, cunoscută sub numele de zona hadală, situată între între 6.000 și 11.000 de metri adâncime, acolo unde lumina nu poate ajunge, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA.

Cum reușesc peștii să trăiască la adâncimi atât de mari?

Jamieson a speculat că peștii au putut supraviețui la adâncimi mai mari decât cei din Groapa Marianelor datorită apelor ușor mai calde din Izu-Ogasawara.

„Am prezis că peștele va fi acolo și am prezis că va fi un pește din această specie. Mă simt frustrat atunci când oamenii spun că nu știm nimic despre adâncurile marine. Noi știm. Lucrurile se schimbă foarte repede”, a declarat Jamieson.

Vă mai recomandăm și:

O specie de pești își poate recunoaște imaginea în oglindă, arată un studiu

Dezastru pe un râu din Australia: milioane de pești au fost găsiți morți

Excesul de mercur din atmosferă provine din oceane, arată studiile

Un ceh a stabilit un record de scufundare. Până la ce adâncime a ajuns?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase