Home » Știință » Consumul regulat de nuci, benefic pentru dezvoltarea cognitivă

Consumul regulat de nuci, benefic pentru dezvoltarea cognitivă

Consumul regulat de nuci, benefic pentru dezvoltarea cognitivă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.04.2023

Consumul regulat de nuci ar putea fi benefic pentru dezvoltarea cognitivă a adolescenților și ar putea contribui la maturizarea psihologică a acestora. Acestea sunt câteva dintre concluziile la care au ajuns autorii unui studiu condus de Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) din Spania.

Nucile sunt bogate în acid gras alfa-linolenic (ALA), un tip de omega-3 care joacă un rol fundamental în dezvoltarea creierului, mai ales în etapa adolescenței.

În cuvintele lui Jordi Julvez, cercetător principal și coordonator al Grupului de Cercetare NeuroÈpia din cadrul IISPV, „adolescența este o perioadă de mari schimbări biologice: are loc o transformare hormonală, care, la rândul său, este responsabilă pentru stimularea creșterii sinaptice a lobului frontal. Această parte a creierului nostru este cea care permite maturizarea neuropsihologică, adică maturizarea funcțiilor emoționale și cognitive mai complexe. Neuronii care sunt bine hrăniți cu acest tip de acizi grași vor putea să crească și să formeze sinapse noi și mai puternice”, conform EurekAlert.

Îmbunătățiri substanțiale în ceea ce privește abilitățile cognitive

La studiu, care a fost publicat în revista eClinicalMedicine, au participat în mod voluntar 700 de elevi de liceu cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani din 12 licee diferite din Barcelona, Spania. Echipa de cercetători a constatat că adolescenților care au consumat nuci timp de cel puțin 100 de zile (nu neapărat în fiecare zi) le-a crescut nivelul de atenție.

De asemenea, cei care prezentau unele simptome ale tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și-au îmbunătățit semnificativ comportamentul (în clasă, erau mai atenți la profesor și mai puțin hiperactivi).

Pe de altă parte, a existat, de asemenea, o creștere a funcțiilor legate de inteligența fluidă.

Relevanța unei diete sănătoase

Astfel, acest studiu demonstrează că respectarea unei diete sănătoase este la fel de importantă ca și menținerea acestor obiceiuri în timp, și nu abandonarea lor, pentru ca adolescenții să se dezvolte corect la nivel cognitiv și psihologic.

„Dacă băieții și fetele ar ține cont de aceste recomandări și ar mânca un pumn de nuci pe zi sau cel puțin de trei ori pe săptămână, ar observa multe îmbunătățiri substanțiale în ceea ce privește abilitățile cognitive și i-ar ajuta să facă față provocărilor adolescenței și intrării în viața adultă. Adolescența este o perioadă de mare dezvoltare a creierului și de comportamente complexe care necesită o cantitate semnificativă de energie și nutrienți”, a conchis Ariadna Pinar, primul autor al articolului.

Vă mai recomandăm și: 

Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?

Vitamina D3 ar putea fi importantă în tratarea infecțiilor. Efectele vitaminei D2, puse la îndoială

8 sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă

Mâncarea condimentată și alunele, un plus de sănătate pentru intestin

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase