Home » Știință » Viitorul sondei New Horizons este incert. Ce s-ar putea întâmpla cu misiunea NASA?

Viitorul sondei New Horizons este incert. Ce s-ar putea întâmpla cu misiunea NASA?

Viitorul sondei New Horizons este incert. Ce s-ar putea întâmpla cu misiunea NASA?
Sursa foto: NASA/JHUAPL/SwRI
Publicat: 12.05.2023

Viitorul sondei New Horizons de la NASA, prima navă spațială care a explorat Pluto de aproape, este incert, în urma dezbaterilor din cadrul NASA cu privire la modul optim de utilizare a sondei spațiale.

New Horizons a fost lansată în 2006, iar în 2015 a efectuat un survol asupra lui Pluto. Misiunea a oferit omenirii cele mai clare imagini cu planeta pitică de până acum.

În 2019, în întinderile îndepărtate ale Sistemului Solar de dincolo de Pluto, New Horizons a reușit să observe un obiect din centura Kuiper (KBO), cunoscut sub numele Arrokoth, cel mai îndepărtat obiect explorat vreodată de oameni, potrivit Space.com.

Va porni sonda New Horizons într-o nouă misiune de studiere?

Viitorul sondei după sfârșitul lui 2024 este pus sub semnul întrebării, în timp ce NASA decide dacă să mențină sonda concentrată pe misiunea sa originală sau să o schimbe cu totul spre o altă misiune științifică.

Controversa din jurul sondei New Horizons a ieșit la suprafață în cadrul unei întâlniri a Grupului de Evaluare a Planetelor Exterioare (OPAG), desfășurată la începutul lunii mai, în Laurel din statul Maryland, SUA.

Printre cei prezenți s-a numărat și investigatorul principal al New Horizons, Alan Stern, care și-a exprimat nedumerirea față de decizia NASA de a aproba doar doi din cei trei ani propuși pentru cea de-a doua misiune prelungită a navei spațiale.

În loc să rămână în divizia de științe planetare a NASA, misiunea va trebui să concureze în cadrul unei revizuiri superioare separate pentru divizia de heliofizică începând cu 2025. Heliofizica este o ramură a astronomiei care studiază Soarele și influența sa asupra restului Sistemului Solar.

O decizie catalogată drept „obtuză”

Stern a calificat decizia drept „obtuză” și a argumentat că o schimbare a orientării lui New Horizons către știința heliosferică ar putea sacrifica studiul unor KBO-uri.

Mai mult, Stern susține că această schimbare merge, de asemenea, împotriva studiului Decadal care a trimis New Horizons către obiectul din centura Kuiper, citând: „Valoarea sa crește pe măsură ce observă mai multe KBO-uri și investighează diversitatea proprietăților lor”.

New Horizons nu va depăși imensitatea Centurii Kuiper până în 2028

NASA a concluzionat că randamentul cercetării în domeniul științelor planetare de la New Horizons este mult mai mic decât investigațiile astrofizice și heliofizice, pe care nava spațială le poate realiza în continuare.

Stern a precizat totuși că acest lucru nu înseamnă că New Horizons a luat definitiv sfârșit.

Călătorind cu peste 57. 936 de kilometri/h și acoperind 482. 803. 200 de kilometri pe an, New Horizons nu va depăși imensitatea Centurii Kuiper până în 2028.

Vă mai recomandăm și: 

Sonda Spațială New Horizons răspunde la întrebarea: “Cât de întunecat este cerul?”

Cele mai clare imagini cu inelele lui Neptun din ultimii 30 de ani, surprinse de Telescopul Webb

Roverul Zhurong al Chinei a găsit dovezi de apă sărată în dunele de pe Marte

Patru dintre cei mai mari sateliți ai lui Uranus ar putea conține apă, arată un nou studiu NASA

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase