Home » Știință » Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză

Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză

Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.05.2023

Un nou medicament care acționează direct asupra creierului astfel încât să prevină bufeurile este pe cale să revoluționeze tratamentele pentru menopauză. 

După ce SUA au aprobat primul medicament non-hormonal pentru menopauză, produs de Astellas Pharma, experții au declarat că tratamentul ar putea fi revoluționar pentru sutele de mii de femei pentru care medicamentele de substituție hormonală (HRT) nu sunt eficiente. Medicamentul, numit fezolinetant, a fost autorizat recent în SUA și ar putea fi aprobat pentru utilizare în Marea Britanie până la sfârșitul anului, potrivit The Guardian.

„Acesta va fi un medicament important. Este ca un buton de oprire. Într-o zi sau două, bufeurile dispar. Este de necrezut cât de bine funcționează aceste medicamente. Vor schimba complet regulile jocului pentru o mulțime de femei”, a declarat profesorul Waljit Dhillo, endocrinolog de la Imperial College London.

Cât de eficient a fost medicamentul pentru menopauză?

Medicamentul, încă în curs de evaluare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) la momentul publicării acestui articol, funcționează prin blocarea unei proteine cerebrale numite neurokinină-3. Aceasta joacă un rol unic în reglarea temperaturii corporale la femeile aflate la menopauză.

Un studiu clinic de amploare a arătat că, după 12 săptămâni de utilizare, medicamentul a redus frecvența bufeurilor cu aproximativ 60% la femeile cu simptome moderate sau severe, comparativ cu o reducere de 45% la cele care au primit un placebo. De asemenea, femeile au declarat că medicamentul a redus severitatea bufeurilor și a îmbunătățit calitatea somnului.

„Ceea ce este cu adevărat uimitor la aceste medicamente este cât de repede acționează și cât de grozav este efectul lor. În mod obișnuit, estrogenul are nevoie de câteva săptămâni pentru a avea efect. Cu [noul medicament], femeile prezintă efecte încă de la prima tabletă”, a declarat profesorul Richard Anderson, codirector al Centrului pentru Sănătatea Reproducerii de la Universitatea din Edinburgh, Scoția.

Aproximativ 70% dintre femeile care trec prin menopauză se confruntă cu bufeuri, iar 10-20% dintre femei le descriu ca fiind „aproape intolerabile”, afectând viața de zi cu zi, exercițiile fizice și somnul. Bufeurile sunt simptomul care le determină cel mai adesea pe femei să solicite tratament.

Un grup specific de neuroni se mărește în creierul femeilor aflate la menopauză

Experții au declarat că ultima generație de medicamente subliniază rolul critic al investițiilor în cercetarea de bază în domeniul menopauzei.

Investițiile vin după decenii de cercetări efectuate de profesorul american de neuropatologie Naomi Rance, care a identificat un grup specific de neuroni care se mărește în creierul femeilor aflate la menopauză. Rance a descoperit, prin măsurarea micilor variații de temperatură din coada șobolanilor, că acești neuroni eliberează proteina neurokinina-B, care poate declanșa bufeurile.

„Mi-am dat seama că înțelegerea circuitelor cerebrale care controlează bufeurile ar putea fi utilă pentru conceperea de noi tratamente, dar nu mi-am imaginat niciodată că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele. Am fost încântată să aflu despre aprobarea Autorității pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA, pentru că ilustrează modul în care cercetarea științifică fundamentală poate duce la aplicații clinice”, a declarat Rance, de la Universitatea din Arizona, SUA.

Vă mai recomandăm și: 

Medicamentele împotriva obezității ar putea deveni tratamente esențiale

Un studiu dovedește că exercițiile fizice ar trebui să fie tratamentul principal în tratarea depresiei

Prețurile mari ale medicamentelor nu sunt justificate de cheltuielile de cercetare, spun experții

O țară va încerca tratamentul cu fascicule de protoni împotriva cancerului de sân

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase