Home » Știință » Baza de rachete abandonată în mlaștinile din Florida, un simbol al trecutului zborului spațial

Baza de rachete abandonată în mlaștinile din Florida, un simbol al trecutului zborului spațial

Publicat: 27.08.2023

Guvernul american și contractanții săi au o tradiție îndelungată de a abandona bazele care nu mai prezintă utilitate, dar, în general, locurile sunt curățate de orice ar putea fi de interes, lăsând clădirile complet goale să putrezească. Dar Baza de Rachete abandonată Aerojet-Dade încă păstrează istoria zborului spațial.

Cu toate acestea, la Baza de Rachete Aerojet-Dade, oamenii au decis să lase o rachetă gigantică chiar acolo unde se afla.

Situat în mijlocul a 10.100 de hectare de teren cumpărat de compania Aerojet la începutul anilor 1960, locul de testare a fost dezvoltat pentru a experimenta cu diferite tipuri de combustibil pentru rachete care să ducă oamenii în spațiu.

Ce experimente aveau loc la Baza de Rachete abandonată Aerojet-Dade?

Două silozuri de rachete au fost construite în pământ și, pe parcursul duratei sale de funcționare, complexul a testat trei tipuri diferite de rachete la ardere maximă. Aceste teste statice au măsurat eficacitatea combustibilului solid pentru rachete, ultima rachetă de testare fiind cea mai mare rachetă cu combustibil solid construită vreodată. Acest ultim test a dus la eliberarea de acid clorhidric în culturile și zonele umede din jur, făcând baza mai puțin populară în rândul localnicilor, potrivit Atlas Obscura.

Pe lângă structurile primare și silozuri, Aerojet-General a creat și cel mai mare și mai lung canal din Everglades. Canalul, care ajunge în Oceanul Atlantic după ce trece pe sub un pod mobil creat pentru el, a fost necesar pentru a transporta rachetele incredibil de grele cu șlepul. Deoarece rachetele au fost concepute să funcționeze cu combustibil solid și cântăreau enorm, nicio altă metodă de transport nu ar fi funcționat.

Un magnet pentru exploratorii urbani

Din păcate pentru Aerojet, NASA a ales să folosească combustibil lichid pentru lansările sale cu echipaj, iar instalația de testare Dade a fost abandonată când finanțarea contractantului s-a epuizat. Silozurile și clădirile au fost abandonate rapid și, chiar dacă s-au făcut încercări de a folosi terenul din jur pentru agricultură și reamenajare, nimic nu s-a concretizat.

Ultima rachetă SL-3 a fost lăsată la Baza de Rachete abandonată și acoperită imperfect cu plăci de oțel, făcând-o, împreună cu celelalte șoproane rămase, un magnet pentru exploratorii urbani.

Recent, mai multe structuri au fost demontate, iar silozurile au fost acoperite cu grinzi uriașe de beton, făcând situl mai impenetrabil pentru exploratori. Baza de Rachete Aerojet-Dade este rapid îngropată, creând o altă relicvă în ceea ce va fi cunoscut într-o zi drept arheologia călătoriilor în spațiu.

Vă recomandăm să citiți și:

Cât de sângeros a fost în realitate Ivan cel Groaznic, diplomatul de geniu divinizat de Stalin

Cine a inventat atlatl, ingenioasa armă de vânătoare din Epoca de Piatră?

Nobilul german cu un aer de „dandy” care a devenit unul dintre cei mai iubiți regi ai României

O mumie din Bolivia a uluit arheologii după 100 de ani de la descoperirea sa

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase