Home » Știință » Test crucial pentru Ariane 6, noua generație de rachete a Europei

Test crucial pentru Ariane 6, noua generație de rachete a Europei

Test crucial pentru Ariane 6, noua generație de rachete a Europei
Sursa foto: Profimedia/DESCOPERĂ.ro
Publicat: 26.10.2023

Noua rachetă Ariane 6 a primit o nouă dată pentru un test crucial! Astfel, motoarele Vulcain 2.1 ale rachetei Ariane 6 vor fi pornite la maximum timp de 8 minute (470 de secunde), durată ce reprezintă întreaga perioadă de zbor pentru treapta principală a vehiculului.

Testul de aprindere-statică (static-fire) va avea loc în data de 23 noiembrie la complexul de lansare european Kourou din Guyana Franceză, a transmis Agenția Spațială Europeană (ESA) într-un comunicat.

Un test static-fire presupune aprinderea la intensitate maximă a motoarelor unui vehicul complet alimentat în timp ce vehiculul rămâne la sol, bine fixat pe rampa de lansare.

Ariane 6, noua generație de rachete a Europei

Ariane 6 este noua generație de rachete a Europei, un vehicul de lansare ce va continua moștenirea rachetei recent scoase din uz Ariane 5, așa-numitul „briceag elvețian al industriei spațiale europene”, care a început să zboare în 1996 și a finalizat peste 100 de misiuni până de curând, potrivit Space.com.

Motoarele Vulcain 2.1 ale rachetei Ariane 6, alimentate cu oxigen și hidrogen lichid, au fost aprinse pentru prima dată la începutul lunii septembrie a.c., timp de patru secunde, în cadrul unui test care a decurs cum nu s-ar fi putut mai bine.

Racheta Ariane 6 a fost inițial programată să înceapă zborurile în 2020 dar a suferit mai multe amânări. Primul zbor este așteptat acum pentru 2024, iar ESA ar putea anunța o dată pentru zborul inaugural după testul crucial din noiembrie.

Ariane 5 a fost una dintre cele mai puternice rachete din lume

Lansat în 1979, programul Ariane al ESA a reprezentat accesul independent al Europei în spațiu în misiuni instituționale, științifice și comerciale. Pe măsură ce sateliții au devenit mai performanți și mai voluminoși, Ariane 1 a făcut loc următoarelor versiuni mai capabile.

Începând cu 1996, Ariane 5 a fost una dintre cele mai puternice rachete din lume și punctul de pornire pentru mai multe misiuni științifice de mare importanță în spațiul îndepărtat. Acum, racheta Ariane 6 este așteptată să-i calce pe urme și să aducă un nou nivel de versatilitate și rentabilitate.

Printre lansările notabile ale programului Ariane se numără sonda spațială Rosetta (2004), Observatorul Herschel/Planck (2009), Telescopul Spațial James Webb în 2021 (colaborare între NASA, ESA și CSA) și sonda JUICE în 2023, misiunea europeană care va studia trei dintre sateliții galileeni ai lui Jupiter.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sfârșitul unei ere! Ariane 5, „briceagul elvețian” al industriei spațiale europene, a zburat pentru ultima oară

Ariane 5, racheta incredibil de precisă care a dublat durata de viață a Telescopului Spațial James Webb

Misiunea Artemis II intră în faza finală! Ultimele pregătiri la cea mai puternică rachetă construită vreodată

O rachetă Falcon 9 de la SpaceX a găurit ionosfera Pământului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase