Home » Știință » Spălatul pe dinți protejează de pneumonie, arată un studiu

Spălatul pe dinți protejează de pneumonie, arată un studiu

Publicat: 02.01.2024

Periajul dinților protejează de pneumonie în spital, arată o nouă analiză a peste 2.700 de pacienți, un număr mai mic de cazuri de infecție pulmonară fiind asociat cu periajul dentar zilnic.

Selina Ehrenzeller și Michael Klompas, doi epidemiologi specializați în boli infecțioase la Brigham and Women’s Hospital din Boston (SUA), au adunat date din 15 studii clinice în care oamenii își periau dinții de mai multe ori pe zi sau își clăteau gura cu soluții antiseptice, tampoane sau soluție salină.

Deși logica igienei orale bune pare destul de clară: curățarea dinților ar putea opri bacteriile sau alți patogeni să se strecoare în gât și să cauzeze infecții pulmonare precum pneumonia, dovezile în acest sens au fost până acum contradictorii, mai ales pentru pacienții spitalizați care nu își pot peria dinții singuri.

Periajul dinților protejează de pneumonie

Ehrenzeller și Klompas au căutat să clarifice această situație, analizând datele a 2.786 de pacienți implicați într-unul dintre cele 15 studii clinice și au descoperit că ratele de pneumonie dobândită în spital au fost mai mici la pacienții aleși aleatoriu care își spălau dinții zilnic, de două sau mai multe ori pe zi.

Pneumonia dobândită în spital este o infecție pulmonară comună, dar letală, care poate face pacienții deja bolnavi să se îmbolnăvească și mai mult. Din studiile efectuate în întreaga lume, incidența acesteia variază între 1 la 50 și 1 la 200 de internări în spital, menționează Science Alert.

Pacienții bolnavi în stare critică internați în spital pot fi în mod special vulnerabili la infecții și se pot găsi într-un mediu plin de superbacterii rezistente la medicamente. În total, între 5 și 10 la sută dintre pacienții spitalizați dobândesc o infecție în timpul internării.

Spitalele depun eforturi considerabile pentru a împiedica răspândirea patogenilor. Dar includerea periajului dentar în îngrijirea pacienților ventilați și încurajarea altor pacienți să facă același lucru ar putea fi o modalitate cu costuri reduse de a îmbunătăți sănătatea orală și de a reduce cazurile de pneumonie, sugerează cercetarea.

O modalitate de prevenție ieftină și eficientă

În timp ce îngrijirea orală le este adesea oferită pacienților sub formă de antiseptice, microflora poate persista, datorită abilității de a se ascunde în biofilme. Dislocarea fizică a acestor structuri rămâne cea mai bună modalitate de a menține scăzut numărul de microbi.

„Este rar în lumea medicinei preventive din spitale să găsești ceva atât de eficient și de ieftin. În locul unui dispozitiv sau medicament nou, studiul nostru indică faptul că atât de simplu precum periajul dentar poate aduce o diferență mare”, spune Klompas.

Periajul dinților protejează de pneumonie în mod semnificativ, în special în cazul pacienților care primesc suport respirator, care au constituit în mod întâmplător majoritatea persoanelor din studiile analizate. Reducerea a fost echivalentă cu un caz de pneumonie prevenit pentru fiecare 12 pacienți ventilați mecanic care și-au periat dinții.

Pentru pacienții de la terapie intensivă, periajul dentar zilnic a fost, de asemenea, legat de șederi mai scurte și mai puține zile de ventilare mecanică. Cu toate acestea, periajul de trei sau mai multe ori pe zi nu a adus beneficii suplimentare semnificative față de periajul de două ori pe zi.

Periajul dinților protejează de pneumonie, în special pe pacienții cu ventilare mecanică

„Concluziile studiului nostru subliniază importanța implementării unei rutine de îngrijire orală care include periajul dentar pentru pacienții spitalizați”, mai ales pentru cei aflați în ventilație mecanică, care pot avea nevoie de ajutor din partea personalului de îngrijire, spune Klompas.

Rupak Datta, epidemiolog de spital la Yale School of Medicine (SUA), care nu a fost implicat în cercetare, spune că analiza prezintă „date convingătoare” care „reiterează ideea că periajul dentar regulat este o componentă esențială a îngrijirii standard în cazul pacienților ventilați”.

Cu toate acestea, nu s-a găsit niciun efect semnificativ la pacienții spitalizați care nu primeau ventilație mecanică. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că doar două dintre cele 15 studii din analiză au implicat pacienți neventilați, astfel încât beneficiul periajului dentar în reducerea pneumoniei rămâne necunoscut în această grupă.

Cazurile de pneumonie dobândită în spital, fără ventilație mecanică, sunt la fel de important de prevenit: acestea apar în 1 din 200 de internări, conform unui studiu mare realizat în 284 de spitale din SUA și publicat mai devreme în acest an, și dintre acei pacienți neventilați, 1 din 5 a murit în spital.

Studiul curent a fost publicat în JAMA Internal Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Somnul poate îmbunătăți memoria, dar poate și să creeze amintiri false, arată un studiu

A fost descoperit hormonul care poate elimina greața din timpul sarcinii

O treime dintre bărbați ar vrea să aibă mai multe partenere în același timp

A fost creată o nouă metodă de imprimare 3D în corpul uman

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase