Home » Știință » Pesticidele din agricultură ajung în râurile din întreaga lume

Pesticidele din agricultură ajung în râurile din întreaga lume

Pesticidele din agricultură ajung în râurile din întreaga lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.07.2023

Pesticidele folosite în agricultură ajung, în mare cantitate, în apele lumii aflate la mare distanță de sursa poluării. Potrivit unui studiu realizat recent, pesticidele depășesc nivelul de siguranță în cel puțin 13.000 de kilometri din râurile de la nivel global.

După ce au analizat 92 dintre cele mai comune pesticide folosite în agricultură, oamenii de știință estimează că 710 tone de astfel de substanțe ajung, anual, în oceanele și râurile din întreaga lume.

La această cercetare au fost incluși și oameni de știință din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Râurile mari din întreaga lume, afectate de pesticide

Râurile cele mai expuse la pesticidele folosite de agriculturi sunt localizate în centrul și vestul Statelor Unite ale Americii (Mississipi și Sacramento), Argentina (Parana), India (Gange), estul Chinei (Yangtze, Pearl și Yellow Huang He) și Sud-Estul Asiei (Irrawaddy și Mekong), potrivit The Guardian.

„Râurile din Europa au un randament intermediar privind pesticidele de pe uscat, iar zonele roșii sunt Dunărea și Po”, se arată în raportul experților.

Alarmant este faptul că sunt folosite anual în jur de 3 milioane de tone de pesticide pentru agricultură. 82% din această cantitate se dezintegrează și se transformă în molecule, în vreme de 10% rămăn pe sol, sub formă de reziduuri. Totodată, 7.2% (adică în jur de 68.000 de tone) dintre substanțe ajung în ape și se depun pe fundul acestora.

Peste 700 de tone de pesticide ajung anual în râuri

„În multe dintre cazurile observate, substanțele active ale pesticidelor se degradează și se transformă în cascade de alte substanțe „fiice”, care pot fi la fel de toxice precum „mama” și, ocazional, pot fi și mai persistente în mediu”, au mai notat cercetătorii.

Aceștia estimează că în jur de 730 de tone ajung anual în râurile din întreaga lume, 710 tone dintre acestea fiind eliberate în oceane. Cifra poate părea mare, dar reprezintă doar 0.1% din pesticidele analizate de studiu.

„Nu este importantă doar folosirea acestor pesticide. Este importantă și încărcătura – masa întreagă și toxicitatea fiecărui ingredient activ”, a spus Federico Maggi, profesor la Universitatea din Sydney (Australia).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze pesticidele și ce putem face?

Temperaturile influențează riscul pesticidelor asupra albinelor

Spanac cu hepatită A, retras din magazine. Autoritățile au descoperit și morcovi plini de pesticide

Legătura dintre pesticide și cancerul tiroidian, în zonele centrale din California

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase