Home » Știință » Unde s-a prăbușit satelitul ERS-2 al Agenției Spațiale Europene?

Unde s-a prăbușit satelitul ERS-2 al Agenției Spațiale Europene?

Credit foto: ESA
Publicat: 22.02.2024

Satelitul European Remote Sensing 2 (ERS-2) al Agenției Spațiale Europene (ESA) a reintrat în atmosfera Pământului miercuri, 21 februarie 2024, la ora 19:15 (ora României).

Nava spațială a reintrat în atmosferă deasupra Oceanului Pacific, iar odată cu asta s-a sfârșit și campania pentru deorbitare începută în urmă cu 13 ani, în iulie 2011.

„Avem confirmare pentru reintrarea atmosferică a lui ERS-2 deasupra Oceanului Pacific de Nord între Alaska și Hawaii”, au transmis operatorii ESA.

Cât cântărea satelitul?

Nu este clar dacă bucăți din satelit au ajuns până la urmă pe suprafața Pământului după ce ERS-2 a reintrat în atmosferă, dar este bine de știut că fragmentele satelitului nu conțineau substanțe toxice sau radioactive, potrivit Space.com.

ERS-2 cântărea aproximativ 2.500 de kilograme la momentul lansării, luând în considerare și combustibilul de la bord. La reintrarea în atmosferă, satelitul cântărea în jur de 2.294 de kilograme.

Cea mai sofisticată navă spațială pentru observația Pământului

La momentul lansării, satelitul ERS-2 „era cea mai sofisticată navă spațială pentru observația Pământului dezvoltată și lansată vreodată de Europa”. Satelitul a fost conceput pentru a colecta informații despre suprafața planetei noastre și dezastre naturale.

„Sateliții ERS au obținut numeroase date care ne-au schimbat viziunea asupra lumii în care trăim. Ne-au oferit noi informații despre planeta noastră, chimia din atmosferă, comportamentul oceanelor noastre și efectele activității oamenilor asupra mediului nostru – astfel creând noi oportunități pentru cercetare și aplicații științifice”, a transmis Simonetta Cheli, director ESA pentru programele de operațiuni de observație.

Satelitul ERS-2 a reintrat în atmosferă „în mod natural”

Satelitul ERS-2 a reintrat în atmosferă „în mod natural”, ceea ce înseamnă că operatorii misiunii nu au putut manevra sau controla nava în timpul coborârii prin atmosferă. Bateriile sale au fost descărcate înainte de reintrare, iar toate sistemele electronice au fost dezactivate cu mult timp înainte.

ESA a mai precizat că astfel de reintrări în atmosferă sunt perfect sigure, chiar dacă unele bucăți ajung câteodată la sol.

„Mii de tone de obiecte spațiale artificiale au reintrat în atmosferă”

„În cei 67 de ani de zbor spațial, mii de tone de obiecte spațiale artificiale au reintrat în atmosferă. Bucăți ajunse la suprafață au cauzat doar foarte rar pagube și nu a fost niciun caz confirmat de vătămare a unui om”, potrivit ESA.

Mai degrabă, șansele ca un om să fie lovit de trăsnet sunt de 65.000 de ori mai mari decât să fie lovit un obiect spațial. Conform ESA, șansa ca o persoană să fie lovită de un gunoi spațial este de 1 la 100 de miliarde.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Satelitul ERS-2 al Agenției Spațiale Europene reintră în atmosfera Pământului miercuri, 21 februarie 2024

Islanda „sângerează”: fotografia spectaculoasă surprinsă de un satelit Copernicus

O filmare din satelit arată „Labirintul Nopții”, uimitorul canion de mărimea Italiei de pe Marte

Cel mai mare aisberg din lume a făcut „o piruetă de 360 de grade”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase