Home » Știință » Un observator astronomic din România a surprins un obiect care gonește printre stele

Un observator astronomic din România a surprins un obiect care gonește printre stele

Credit foto: Observatorul Astronomic/Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad
Publicat: 29.02.2024

Telescopul de la Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a surprins Observatorul de raze X Chandra al NASA în timp ce nava spațială gonea printre stele în noaptea de 27 iunie 2023.

„Obiectul subțire şi lung care aleargă printre stele nu este un OZN sau o navă extraterestră! Este telescopul spațial Chandra, fotografiat întâmplător cu telescopul de la Bârlad”, a scris Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, într-un mesaj care a însoțit imaginile cu Observatorul Chandra.

Observatorul de raze X Chandra face parte din „Marile Observatoare” ale NASA și a fost construit cu scopul de a obține imagini de înaltă rezoluție cu surse de raze X. Chandra și-a început operațiunile în 1999 și a fost numit în onoarea lui Subrahmanyan Chandrasekhar, un pionier în domeniul evoluției stelare, potrivit Britannica.

Chandra caută raze X cu ajutorul a patru perechi de oglinzi

Înaintea lui Chandra, alte două observatoare au studiat cerul în căutare de surse de raze X, anume Observatorul Einstein (în funcțiune între 1978 și 1981) și Röntgensatellit (activ între 1990 și 1999). Chandra a fost construit pentru a studia sursele individuale în detaliu.

În urma lansării la bordul navetei spațiale Columbia în data de 23 iulie 1999, observatorul a fost plasat pe orbită eliptică, ajungând până la o distanță maximă de 140.000 de kilometri de Pământ, astfel încât să fie ferit de radiația planetei noastre și pentru a putea fi efectuate perioade îndelungate de studiu neîntrerupt al cerului.

Mai mult, la cel mai îndepărtat punct de pe orbita sa, Chandra este unul dintre cei mai îndepărtați sateliți de pe orbita Pământului, cu mult dincolo de sateliții geostaționari și de centura externă de radiații Van Allen. Chandra orbitează planeta noastră cu o viteză de 1,7 kilometri pe secundă!

Cel mai puternic telescop de raze X din lume

Așadar, Observatorul Chandra este pentru astronomia de raze X ceea ce Telescopul Spațial Hubble este pentru astronomia optică. Chandra caută raze X cu ajutorul a patru perechi de oglinzi din iridiu, cu o deschidere de 1,2 metri și o distanță focală de 10 metri, fiind capabil să obțină o rezoluție spațială fără precedent.

Razele X sunt produse în spațiul cosmic atunci când materia este încălzită până la temperaturi de milioane de grade. Astfel de temperaturi apar atunci când câmpuri extrem de magnetice, gravitația extremă sau forțe explozive își dezlănțuie adevărata forță. Potrivit NASA, Observatorul Chandra este cel mai puternic telescop de raze X din lume, având o rezoluție de opt ori mai mare și fiind capabil să detecteze surse de peste 20 de ori mai puțin luminate decât orice alt telescop de raze X.

Vă mai recomandăm să citiți și:

19 galaxii spiralate, surprinse de Telescopul James Webb în imagini amețitoare

Telescopul Hubble a surprins „o fuziune monstruoasă”

Printre astronomi circulă zvonul că Telescopul Webb a găsit viață pe o altă planetă

Telescopul Hubble a observat lumina „interzisă” de la o galaxie spiralată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase