Home » Știință » Astronomii au realizat cea mai mare hartă de până acum cu găurile negre supermasive active din Univers

Astronomii au realizat cea mai mare hartă de până acum cu găurile negre supermasive active din Univers

Publicat: 23.03.2024

Astronomii au cartografiat cel mai mare volum de până acum al Universului cu ajutorul unei noi hărți a găurilor negre supermasive active regăsite în centrul galaxiilor.

Numite quasari, găurile negre cu gaz sunt, în mod ironic, unele dintre cele mai strălucitoare obiecte din Univers.

Noua hartă înregistrează locația a aproximativ 1,3 milioane de quasari în spațiu și timp, dintre care cei mai îndepărtați au strălucit când Universul avea doar 1,5 miliarde de ani (pentru comparație, Universul are acum 13,7 miliarde de ani).

„Acest catalog este diferit de toate cataloagele anterioare prin faptul că ne oferă o hartă tridimensională a celui mai mare volum de până acum al Universului”, spune co-creatorul hărții, David Hogg, cercetător științific principal la Centrul pentru Astrofizică Computațională al Institutului Flatiron din New York și profesor de fizică și știința datelor la Universitatea din New York.

Găurile negre supermasive, unele dintre cele mai strălucitoare obiecte din Univers

„Nu este catalogul cu cei mai mulți quasari și nu este catalogul cu măsurători de cea mai bună calitate a quasarilor, dar este catalogul cu cel mai mare volum total al Universului cartografiat.”

Hogg și colegii săi prezintă harta într-o lucrare publicată în The Astrophysical Journal. Autorul principal al lucrării, Kate Storey-Fisher, este cercetător postdoctoral la Donostia International Physics Center din Spania.

Cercetătorii au construit noua hartă folosind date de la telescopul spațial Gaia al Agenției Spațiale Europene, scrie EurekAlert.

Deși obiectivul principal al Gaia este de a cartografia stelele din galaxia noastră, în timp ce scanează cerul, ea detectează, de asemenea, din greșeală, obiecte din afara Căii Lactee, cum ar fi quasari și alte galaxii.

„Am reușit să realizăm măsurători ale modului în care materia se grupează în Universul timpuriu, care sunt la fel de precise ca unele dintre cele realizate în cadrul unor proiecte internaționale majore de studiu – ceea ce este destul de remarcabil, având în vedere că am primit datele noastre ca un bonus din partea proiectului Gaia, axat pe Calea Lactee”, spune Storey-Fisher.

Cercetătorii au construit noua hartă cu date de la telescopul Gaia

Quasarii sunt alimentați de găurile negre supermasive din centrele galaxiilor și pot fi de sute de ori mai strălucitori decât o întreagă galaxie. Pe măsură ce atracția gravitațională a găurii negre învârte gazul din apropiere, procesul generează un disc extrem de luminos și, uneori, jeturi de lumină pe care telescoapele le pot observa.

Galaxiile în care locuiesc quasarii sunt înconjurate de halouri masive de material invizibil numit materie întunecată. Prin studierea quasarilor, astronomii pot afla mai multe despre materia întunecată, cum ar fi cât de mult se aglomerează aceasta.

De asemenea, astronomii pot folosi locațiile quasarilor îndepărtați și ale galaxiilor care îi găzduiesc pentru a înțelege mai bine cum s-a extins Cosmosul de-a lungul timpului. De exemplu, oamenii de știință au comparat deja noua hartă a quasarilor cu cea mai veche lumină din cosmosul nostru, fondul cosmic de microunde. Pe măsură ce această lumină călătorește spre noi, ea este curbată de rețeaua de materie întunecată care intervine – aceeași rețea cartografiată de quasari. Prin compararea celor două, oamenii de știință pot măsura cât de puternic se adună materia.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au cântărit cea mai grea pereche de găuri negre descoperită vreodată

Puterea unei găuri negre ipotetice ar putea crea bomba supremă

Unele stele ar putea avea găuri negre la interior, crede un astrofizician

Astronomii au realizat prima detecție a unei găuri negre secundare supermasive într-un sistem binar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase