Home » Știință » „Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte

„Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte

„Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Publicat: 27.11.2024

O stâncă de pe Marte a revărsat o comoară galbenă surprinzătoare după ce roverul Curiosity a spart-o din greșeală.

Atunci când roverul de la NASA s-a rostogolit încărcătura de 899 de kilograme peste stâncă, în luna mai, aceasta s-a crăpat, dezvăluind cristale galbene de sulf elementar sau pucioasă.

Deși sulfații sunt destul de răspândiți pe Marte, aceasta este prima dată când sulful a fost găsit pe Planeta Roșie în forma sa elementară pură. Ceea ce este și mai interesant este faptul că, de fapt, canalul Gediz Vallis, acolo unde Curiosity a găsit roca, este plin de roci care arată suspect de asemănător cu roca de sulf înainte ca aceasta să fie zdrobită din întâmplare – ceea ce sugerează că, într-un fel, sulful elementar ar putea fi abundent acolo, în anumite locuri.

„Găsirea unui câmp de pietre făcute din sulf pur este ca și cum ai găsi o oază în deșert”, a declarat cercetătorul proiectului Curiosity, Ashwin Vasavada, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Sulfații sunt săruri care se formează atunci când sulful, de obicei în formă compusă, se amestecă cu alte minerale în apă. Atunci când apa se evaporă, mineralele se amestecă și se usucă, lăsând în urmă sulfații, scrie ScienceAlert.

O comoară galbenă surprinzătoare

Aceste minerale sulfate ne pot spune multe despre Marte, cum ar fi istoria apei și modul în care s-a degradat de-a lungul timpului.

Există multe lucruri pe care nu le știm despre istoria geologică a planetei Marte, însă descoperirea unor grămezi de sulf pur pe suprafața marțiană sugerează că există ceva destul de important de care nu suntem conștienți.

Sulful este un element esențial pentru viață. De obicei, este absorbit sub formă de sulfați și utilizat pentru producerea a doi dintre aminoacizii esențiali de care organismele vii au nevoie pentru a produce proteine.

Deoarece știam de ceva timp despre prezența sulfaților pe Marte, descoperirea nu ne arată nimic nou în acest domeniu. Oricum, încă nu am găsit niciun semn de viață pe Marte.

Următorul pas va fi să ne dăm seama exact cum, pe baza a ceea ce știm despre Marte, sulful ar fi putut ajunge acolo.

Sulful este un element esențial pentru viață

Acest lucru va necesita ceva mai multă muncă, posibil implicând o modelare detaliată a evoluției geologice a planetei Marte. Între timp, Curiosity va continua să colecteze date în acest sens.

Canalul Gediz Vallis este o zonă bogată în istorie marțiană, o cale navigabilă străveche ale cărei roci poartă acum amprenta râului străvechi care a curs cândva peste ele, cu miliarde de ani în urmă.

Curiosity a făcut o gaură într-una dintre roci, prelevând o mostră sub formă de pulbere din interiorul acesteia pentru analize chimice, și continuă să-și croiască drum mai adânc de-a lungul canalului, pentru a vedea ce alte surprize ar mai putea aștepta în jurul următoarei roci.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Noi imagini de la NASA dezvăluie o gaură uriașă în roata roverului Curiosity de pe Marte

Comoara găsită de roverul Curiosity pe Marte după ce a crăpat o stâncă

Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA

Panoramă incredibilă de pe Marte, surprinsă de roverul Curiosity al NASA

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase