Iată o poveste care pare de necrezut, dar măcar are un final fericit. În timp ce trata un pacient cu atac de cord la Spitalul Timmins și District (TADH) din Canada, medicul de urgență Chris Loreto a făcut o descoperire șocantă: propria sa inimă era în pericol.
De luni întregi, Loreto resimțea episoade repetate de durere, în special în timpul efortului fizic. Le-a pus pe seama refluxului gastric și a început un tratament, însă medicamentele nu păreau să aibă efect.
Pe 12 noiembrie, în timpul unui meci de hochei, durerea a atins un vârf, resimțindu-se puternic în zona umerilor. Chiar și așa, medicul a ignorat simptomele și și-a început tura a doua zi, în cadrul căreia a salvat viața unui pacient cu atac de cord. În timp ce discuta cu soția pacientului, Loreto a realizat un detaliu alarmant: bărbatul era și el sub tratament pentru reflux gastric și avea simptome similare. Atunci, medicul a avut revelația.
„Povestea lui era și povestea mea”, spune Loreto.
Un test de sânge și o electrocardiogramă au confirmat că medicul suferise un infarct. De atunci, el se află în concediu medical, urmând un program de recuperare care a inclus și inserarea unor stenturi pentru a menține arterele deschise și pentru a asigura circulația sangvină corectă.
Spitalul Timmins și District a făcut publică această întâmplare cu ocazia Lunii Inimii 2025, pentru a atrage atenția asupra sănătății cardiovasculare. Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces la nivel global, fiind responsabile de aproape 18 milioane de decese anual.
Infarctul miocardic apare atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat, împiedicând oxigenul să ajungă la celulele musculare ale inimii. Acest fenomen poate provoca leziuni permanente și chiar moartea.
Printre factorii de risc se numără un stil de viață sedentar, o alimentație nesănătoasă, fumatul și consumul excesiv de alcool. De asemenea, genetica și factorii de mediu, precum poluarea aerului, pot avea un rol crucial, explică Science Alert. Tatăl lui Loreto a suferit, la rândul său, un infarct la aproximativ aceeași vârstă.
Cercetătorii continuă să studieze modalități de prevenire a infarctelor și metode prin care inima ar putea fi vindecată după un astfel de incident. De-a lungul timpului, au fost identificate chiar și modele privind zilele în care infarctele sunt mai frecvente.
Loreto consideră că exercițiile fizice regulate i-au întărit inima suficient pentru a evita un deznodământ mai grav. Infarctele pot apărea brusc, fără avertismente evidente, însă simptomele de avertizare, cum ar fi greața și dificultățile de respirare, nu trebuie ignorate.
Din păcate, Loreto recunoaște că nu a fost atent la semnele propriei sale sănătăți. După trei decenii petrecute în camera de urgență la TADH, mărturisește că și-a neglijat propria stare, considerându-se „invincibil”.
„Suntem minunați când vine vorba de a-i îngriji pe alții, dar groaznici la a ne îngriji pe noi înșine”, spune Loreto.
De ce avem nevoie toți de sisu, conceptul finlandez mai puternic decât reziliența
Este sau nu bine să mâncăm atunci când suntem răciți ori avem febră?
De ce unii oameni călătoresc fără bilet, chiar și atunci când transportul public este foarte ieftin?
Un studiu genetic dezvăluie schimbările care au modelat evoluția creierului uman