Ceva misterios a măturat Sistemul Solar în urmă cu milioane de ani. Un nou studiu sugerează că Sistemul Solar a trecut printr-un val masiv de gaz și praf cosmic acum aproximativ 14 milioane de ani. Descoperirea, realizată de cercetători de la Universitatea din Viena (Austria), indică faptul că Soarele și așa-numitul „val Radcliffe” s-au intersectat cu 12-15 milioane de ani în urmă.
Ceva misterios a măturat Sistemul Solar în urmă cu milioane de ani. Dar la scara geologică și evolutivă, acest eveniment este extrem de recent, la mult timp după dispariția dinozaurilor, care au fost exterminați acum 66 de milioane de ani.
Dacă cineva ar fi privit cerul în acea perioadă, ar fi observat un peisaj complet diferit, a explicat cercetătorul Marcel Maconi.
„Dacă ne aflăm într-o regiune mai densă a mediului interstelar, lumina stelelor care ajunge la noi este estompată. Ar fi ca într-o zi cu ceață”, spune Maconi.
Această trecere prin norul cosmic este posibil chiar să fi influențat climatul Pământului. Cercetătorii sugerează că acest eveniment ar putea fi legat de răcirea globală din epoca Miocenului Mijlociu, când temperaturile au scăzut semnificativ, și s-au format calotele glaciare permanente, scrie Futurism.
Însă nu toți oamenii de știință sunt convinși de această ipoteză. Ralph Schoenrich, profesor asociat la University College London (Anglia), susține că factorii geologici sunt mult mai importanți decât influențele cosmice în schimbările climatice.
„Dacă deplasezi continentele sau întrerupi curenții oceanici, acestea sunt cauze mult mai probabile ale schimbărilor climatice. Sunt foarte sceptic că ai nevoie de altceva pentru a explica aceste fenomene”, a declarat Schoenrich.
Chiar dacă impactul acestui val asupra climei rămâne incert, descoperirea sugerează că Sistemul Solar nu se mișcă printr-un spațiu gol și liniștit, ci traversează în mod regulat regiuni dense ale galaxiei, evenimente care ar putea avea efecte profunde asupra Pământului.
Oamenii de știință s-au înșelat! De ce este roșie planeta Marte?
O gaură neagră cât 36 de miliarde de Sori s-ar putea afla în inima Potcoavei Cosmice
Vom putea vreodată să folosim motoarele warp, propuse prima oară acum mai bine de 30 de ani?
Cum au modificat radiațiile de la o stea explozivă viața pe Pământ de acum 2,5 milioane de ani?