Un nou studiu a defalcat în detaliu grupele de alimente care cresc probabilitatea unei îmbătrâniri sănătoase – și a identificat cea mai bună dietă în general.
În scopul studiului, cercetătorii conduși de o echipă de la Universitatea Harvard au definit îmbătrânirea sănătoasă ca fiind atingerea vârstei de 70 de ani fără nicio boală cronică – și fiind în continuare într-o formă bună din punct de vedere mental și fizic.
Analiza a arătat că Alternative Healthy Eating Index (AHEI) s-a clasat pe primul loc dintre cele opt modele alimentare sănătoase studiate: dezvoltat de Harvard, AHEI acordă prioritate fructelor, legumelor, cerealelor integrale, nucilor, leguminoaselor și grăsimilor sănătoase.
De asemenea, dieta reduce la minimum carnea roșie și carnea procesată, băuturile zaharoase și sarea.
„Constatările noastre arată, de asemenea, că nu există o dietă unică”, spune Anne-Julie Tessier, profesor de nutriție la Universitatea din Montreal din Canada.
„Dietele sănătoase pot fi adaptate pentru a se potrivi nevoilor și preferințelor individuale”.
Cercetătorii au urmărit obiceiurile alimentare ale 105 015 persoane pe parcursul a 30 de ani, făcând referințe încrucișate la modul în care dietele lor se potriveau cu cele opt seturi de orientări privind alimentația sănătoasă – și apoi verificând starea de sănătate la vârsta de 70 de ani.
În general, respectarea îndeaproape a oricăruia dintre planurile de dietă a îmbunătățit șansele de a îmbătrâni sănătos, iar recomandările privind alimentația sănătoasă au fost foarte răspândite: fructele, legumele, cerealele integrale și grăsimile nesaturate au fost frecvent menționate.
În total, 9 771 de persoane au îndeplinit criteriile de sănătate la 70 de ani, AHEI prezentând cele mai multe beneficii.
Participanții care s-au clasat în prima cincime în ceea ce privește aderarea la AHEI au avut cu 86% mai multe șanse să fie sănătoși la 70 de ani decât cei din ultima cincime. Se pare că dieta mediteraneană lăudată pe scară largă ar putea avea ceva concurență, scrie ScienceAlert.
„Studiile au investigat anterior modelele alimentare în contextul unor boli specifice sau al duratei de viață a oamenilor”, spune Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Universitatea Harvard.
„Studiul nostru are o viziune multidimensională, întrebând cum influențează dieta capacitatea oamenilor de a trăi independent și de a se bucura de o bună calitate a vieții pe măsură ce îmbătrânesc?”
Asocierile dintre alimentație și sănătate au fost demonstrate în nenumărate studii – indiferent dacă doriți să vă prelungiți viața sau să vă mențineți creierul în funcțiune – și, deși această nouă cercetare nu arată o cauză directă și un efect, legătura este suficient de puternică pentru a ne oferi dovezi suplimentare utile pentru beneficiile unei alimentații sănătoase.
Cercetarea a fost publicată în Nature Medicine.
Cercetătorii au găsit o legătură între dietă și cancerul pulmonar
Dieta cu 30 de plante pe săptămână: cât de sănătoasă este cu adevărat?
Dieta modernă, vinovată pentru explozia cazurilor de cancer în rândul tinerilor
Dieta băutorilor de bere este mai proastă decât a celor care beau vin