De ce unii pacienți se simt rău după un RMN cu substanță de contrast? Cercetătorii cred că scanările RMN pot forma materiale neplăcute în corp.
O echipă de cercetători de la Școala de Medicină a Universității din New Mexico (UNM), SUA, crede că a descoperit motivul pentru care unii pacienți au reacții neplăcute, și uneori chiar severe, la substanța de contrast utilizată în timpul scanărilor prin rezonanță magnetică (RMN).
Potrivit unui comunicat de presă emis de UNM, cercetătorii au identificat o posibilă legătură între acidul oxalic (o moleculă prezentă în alimente precum cartofii dulci, spanacul, ciocolata, migdalele și anumite suplimente cu vitamina C) și acumularea toxică a gadoliniului, un metal greu utilizat în contrastul injectabil pentru RMN.
Scanările RMN pot forma materiale neplăcute în corpul uman. Gadoliniul este un element chimic care, combinat cu substanțe speciale, ajută aparatul RMN să genereze imagini mai clare ale organelor interne. Deși este considerat în general sigur, unele persoane pot avea reacții la injectarea acestei substanțe.
Un studiu din 2016 a arătat că reacții ușoare, cum ar fi umflături, mâncărimi sau dureri de cap, apar la aproximativ 2,4% dintre pacienți. Reacțiile severe, precum scăderea glicemiei sau convulsiile, sunt rare, dar pot apărea. În plus, cercetări recente au descoperit că nanoparticule de gadoliniu pot rămâne în corp și în creier chiar și după mult timp de la injecție.
Dr. Brent Wagner, specialist în boli renale la UNM, a studiat efectele adverse ale gadoliniului timp de ani de zile. El a explicat că în cazurile rare, dar grave, gadoliniul poate cauza fibroză sistemică nefrogenică, o afecțiune dureroasă care duce la îngroșarea pielii și deteriorarea organelor. În unele situații extreme, chiar și o singură doză poate duce la complicații fatale, notează Futurism.
Pornind de la cercetările anterioare privind legătura dintre acidul oxalic și formarea pietrelor la rinichi (prin combinarea cu calciul), echipa lui Wagner a descoperit că acidul oxalic se leagă și de ionii de gadoliniu. În experimente de laborator, aceștia au observat că moleculele de gadoliniu pot „evada” din soluția de contrast și se pot atașa de acidul oxalic, ceea ce le permite să pătrundă în celule și organe.
Chiar dacă este nevoie de mai multe studii pentru a confirma complet această ipoteză, descoperirea deschide drumul către recomandări practice pentru pacienți. De exemplu, dr. Wagner sugerează evitarea suplimentelor cu vitamina C înainte de un RMN cu contrast, din cauza posibilei interacțiuni cu gadoliniul.
„Sper că suntem mai aproape de a putea oferi recomandări clare pentru a proteja pacienții”, a spus el.
Au fost indentificate zonele din creier care ne ajută să ne amintim cuvinte
Ce puteți face astfel încât somnul de după-amiază să nu vă strice ziua?
Lecțiile de istorie, importante în combaterea dezinformării online, spun cercetătorii
Oamenii de știință de la MIT au transformat celulele pielii în neuroni