Adăugarea unui strop de condiment picant în mâncare ar putea fi o strategie pentru a reduce numărul de calorii consumate, arată un studiu recent condus de cercetători de la Universitatea Penn State din SUA.
Specialiștii au investigat modul în care intensificarea senzației „că-ți ia gura foc” influențează cantitatea de mâncare consumată la o masă. Concret, se pare că o ușoară creștere a nivelului de iuțeală din preparate poate determina oamenii să mănânce mai încet și, implicit, să consume mai puține calorii.
„Știm din studii anterioare că atunci când oamenii mănâncă mai încet, consumă mai puțin. Ne-am întrebat dacă adăugarea unui pic de iuțeală poate încetini ritmul de masă, fără ca mâncarea să devină de nesuportat, și am decis să testăm asta în condiții controlate de laborator”, explică Paige Cunningham, autoarea principală a studiului.
Cercetătorii au folosit ardei iute uscat pentru a ajusta nivelul de iuțeală al două feluri de mâncare (chili cu carne de vită și chicken tikka masala) servite unui grup de 130 de adulți. Mesele au avut două variante, una mai blândă și alta picantă, obținute prin modificarea raportului dintre paprika dulce și cea iute, menținând aroma de chili constantă, arată MedicalXpress.
În timpul mesei, participanții au fost înregistrați cu camere video HD pentru a monitoriza comportamentul: câtă mâncare și apă au consumat, durata mesei, viteza de consum exprimată în grame pe minut, mărimea și frecvența mușcăturilor, precum și evaluări ale apetitului, plăcerii gustului și nivelului de iuțeală.
Rezultatele au arătat că persoanele care au consumat variantele mai picante au mâncat mai încet, iar aceasta a condus la o scădere a cantității totale de hrană și calorii consumate. Important este că această reducere nu a afectat plăcerea față de mâncare.
„De multe ori, atunci când mănânci mai încet, alimentele stau mai mult timp în gură, iar acest lucru poate trimite semnale de sațietate creierului și, în consecință, vei mânca mai puțin”, explică Cunningham.
De asemenea, cercetătorii au observat că aportul de apă nu a fost cu mult diferit între mesele blânde și cele picante, ceea ce elimină ipoteza potrivit căreia oamenii mănâncă mai puțin doar pentru că beau mai mult și se simt mai repede sătui.
Câte grame de nuci este bine să mănânci zilnic pentru a preveni demența?
Ce poți păți dacă mănânci două felii de șuncă pe zi?
Meniul Aristotelic: cum să mănânci ca un filosof din Grecia Antică
Dieta pentru longevitate! Ce să mănânci ca să ajungi la 100 de ani?