Prima pagină Timp Liber

Reviste

Daniel Nicolescu 04.14.2008 | ● Vizualizări: 124
Reviste     reviste, junior, jungla, piramida, ankor wat, science + zoom
Galerie foto (1)

„Vreti sa strabateti lumea si sa fiti cat se poate de originali?“ Pentru voi, revista Science & Vie, in varianta Junior, a descoperit cele mai trasnite situri nascocite de Natura. „Pe drum veti face si cateva opriri «clasice», dar majoritatea vor fi fantastice, rarisime, bizare... Urmati ghidul!“ Il urmam in doar trei locuri si ne izbim, inca de la primul bivuac, de un peisaj din alt sistem solar: un gheizer in mijlocul desertului. Flygeiser, caci despre el este vorba, s-a itit in miezul „unui mare nimic“, adica al desertului Black Rock. Aici, pe o intindere plana ca o scandura de calcat, la 1890, proprietarul unui ranch a inceput sa scurme dupa apa potabila.

20 de minuni ale lumii, vechi si noi

Science & Vie Junior nr. 222, martie 2008
Din nefericire pentru el, a atins o vana de apa nepotabila si fierbinte care, de atunci, nu s-a oprit din eruptie pana azi. Intre timp, mineralele iesite din aceasta tasnitoare sui-generis s-au acumulat, construind niste coline cu forme uluitoare. O halta oarecum cunoscuta, dar nu mai putin fascinanta, este cea mai frumoasa insula din lume, Bora Bora, situata in Polinezia Franceza. E vorba despre un miniparadis lung de 6,5 km si lat de 4, ferit de umorile schimbatoare ale Oceanului Pacific gratie unui inel de corali care-si scoate spinarea deasupra apei.
Culoarea turcoaz a oceanului si adancimile mici fac din aceasta arie locul ideal pentru snorkeling. Ne mutam mai la nord, in Asia, si descoperim colinele din Gulin. Potrivit unei legende chinezesti, fiecare dintre colinele care strajuiesc raul Li, pe o distanta de aproape 120 km, sunt niste fiinte impietrite: ba o printesa plangand, ba un elefant priponit de picioarele din spate. Cat se poate de poetic... Ciudatenia face ca geologii sunt, de data aceasta, de acord cu miturile. Colinele sunt intr-adevar niste fiinte preschimbate in piatra, atata doar ca nu e vorba despre dragoni si printese, ci despre... moluste. Timp de sute de milioane de ani, regiunea a fost acoperita de apele unui ocean si miliarde de scoici au murit pe fundul acestuia. Strivite sub propria greutate, au sfarsit prin a se metamorfoza in roci calcaroase.

Piramida din jungla

Science et avenir nr. 733, martie 2008
Centru spiritual al Cambodgiei pana in momentul in care a fost detronat de Angkor Vat, templul de la Bapuon este pe cale sa-si recapete intreaga splendoare. Acest miracol va fi facut posibil gratie lucrarilor coordonate de statul francez pe cel mai mare santier de restaurare arheologica din lume si va fi predat „la cheie“ autoritatilor cambodgiene in anul 2009. Templul, sub forma de piramida, a fost construit de catre suveranii angkorieni in jurul anului 1060 d.Hr., cu aproximativ un secol inainte de Notre Dame din Paris. Ramas ascuns dupa lianele padurii tropicale, a inceput sa fie scos la iveala de francezi in anul 1907. Lucrarile de recuperare au mers destul de anevoios, pentru ca incredibilul edificiu, in ciuda profilului sau impozant, are o fragilitate iesita din comun, fiind construit langa o colina de nisip extrem de instabila. Lucrarile au fost intrerupte de trei ori pana azi.

Creierul si viciile

La Recherche nr. 417, martie 2008
Dosarul de aproape 20 de file al acestui numar se concentreaza asupra mecanismelor cerebrale care cauzeaza adictia, dependenta neurologica. Departe de ceea ce se credea pe vremuri ca reprezinta „viciul“ legat de consumul de droguri, adictia este, dupa cum au demonstrat-o studiile recente, o boala neurologica. Consumul repetat de substante precum cocaina, tutunul, heroina sau alcoolul modifica durabil organizarea cortexului. Asa-numitul „circuit al recompensei“, aflat la originea oricaei senzatii de placere, este distrus, scurtcircuitat, in locul sau instalandu-se o stare de rau permanenta. Cele mai afectate, in cadrul acestui proces, sunt zonele cerebrale implicate in lua¬rea deciziilor si in executarea acestora.