Home » D:News » Cum putem deveni mai puternici după o traumă emoţională

Cum putem deveni mai puternici după o traumă emoţională

Cum putem deveni mai puternici după o traumă emoţională
Publicat: 10.07.2016
O traumă ne poate îngenuchea pentru o vreme, dar, dacă reuşim să o depăşim, putem să devenim de neînfrânt, cel puţin asta spun specialiştii.

Psihoterapeutul Anca Kosina explică pentru Gândul cum putem cunoaşte succesul după o astfel de experienţă.

Atunci când vorbim despre o „traumă”, ne referim la un eveniment intens din viaţa unei persoane, ce îi depăşeşte limitele, posibilităţiile de adaptare. “Trauma se caracterizează prin acele excitaţii ce depăşesc pragul de toleranţă al unui subiect, adică un eveniment sau o situaţie în care reflexul de apărare este insuficient.

În funcţie de factorii care o determină, trauma poate fi fizică sau psihică (emoţie intensă care determină o modificare cu caracter permanent a personalităţii, tradusă printr-o sensibilizare la emoţiile ulterioare).Trauma dezorganizează viaţa psihică, generând efecte patogene durabile, dacă nu se iau măsuri de însănătoşire. De obicei, o traumă fizică este însoţită şi de una psihică”, spune psihoterapeutul Anca Kosina pentru Gândul.

Există situaţii de viaţă care au potenţial traumatizant, de la separarea de persoanele dragi, situaţiile de abuz ori pierderea locului de muncă şi până la accidente, conflicte ori catastrofe naturale. Este posibil ca fiecare dintre noi să fi parcurs la un moment dat o situaţie traumatizantă”, spune psihoterapeutul Anca Kosina pentru Gândul.

În urma evenimentului traumatic, se pierde ceva din noi, se creează în interiorul nostru o ruptură. Rareori însă oamenii decelează trauma, cel mai adesea făcându-se vizibile efectele pe care ea le are în viaţa fiecăruia.

O traumă poate afecta o persoană la nivel emoţional, fizic, cognitiv, comportamental şi relaţional. “Anxietatea, fobiile, sentimentele exagerate de frică, vină, ruşine sau neputinţă, atacurile de panică, pot fi semne că un eveniment în care cineva a fost implicat sau la care a fost expus şi-a pus amprenta traumatică asupra sa. Simptomele emoţionale sunt adeseori însoţite de manifestări fizice ale efectelor traumei: lipsa apetitului, dificultăţi de somn, scăderea nivelului de energie şi disfuncţiile sexuale.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase