Home » Știință » O nouă metodă extrem de inteligentă de analiză a sângelui poate revoluţiona medicina şi chiar poate ajuta la tratarea cancerului

O nouă metodă extrem de inteligentă de analiză a sângelui poate revoluţiona medicina şi chiar poate ajuta la tratarea cancerului

Publicat: 25.09.2017
Savanţii au dezvoltat o nouă metodă de a efectua teste la sânge cu ajutorul undelor acustice, care poate preleva mostre mult mai simplu, mai eficient şi mai rapid decât metodele utilizate în prezent.

Testul are în vedere separarea unor mici vezicule care sunt eliberate de celule pentru a transmite mesaje în tot corpul, astfel pot oferi informaţii chiar şi despre prezenţa bolilor. Interceptarea acestora este esenţială pentru cunoaşterea eventualelor probleme ale organismului, scrie Science Alert.

Metodele actuale implică centrifugarea sau colorarea acestora. Aceste tehnici pot afecta mostra, ceea ce nu se întâmplă cu noua abordare, conform echipei internaţionale de cercetători care a elaborat-o.

„Undele acustice sunt mult mai delicate”, precizează Ming Dao, un membru al echipei de cercetare de la MIT. „Aceste particule sunt influenţate de forţe pentru cel mult o secundă atunci când sunt separate”, conchide savantul.

În mare metoda presupune trecerea sângelui printr-un canal subţire care la un moment dat se bifurcă. În acel moment, undele acustice creează puncte de presiune care pot devia micile vezicule în tubul separat (imaginea de mai jos).

Credit: Mengxi Wu, Ming Dao, Subra Suresh, Yoel Sadovsky, Tony Jun Huang

Dacă metoda se va implementa, prelevarea acestor particule va dura cel mult jumătate de oră loc de 24 de ore, timpul necesar în cazul centrifugării. Dacă adăugăm faptul că veziculele sunt esenţiale pentru depistarea unui număr de boli letale precum cancerul, noua procedură îşi poate găsi uşor locul în medicina modernă.

„Noua tehnică poate rezolva problemele tehnologiilor actuale pentru izolarea veziculelor, precum timpul, inconsistenţa, contaminarea şi integritatea particulelor”, precizează unul dintre cercetători, Tony Jun Huang de la Universitatea Duke.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tehnologiile care vor schimba radical medicina şi industria farmaceutică

Medicina tradiţională chineză are un potenţial remediu pentru Parkinson

Un simplu test sangvin ar putea arăta dacă persoana respectivă are tendinţe sinucigaşe

Cât sânge există în corpul uman?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase