Home » Istorie » 8 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Attila Hunul. Deşi plin de aur, mânca din strachină. Căsătoria i-a adus şi moartea – VIDEO

8 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Attila Hunul. Deşi plin de aur, mânca din strachină. Căsătoria i-a adus şi moartea – VIDEO

Publicat: 25.06.2016
Între anii 434 şi 453, hunii conduşi de către neînfricatul Attila au învins Imperiul Roman. Au pornit invazii în sudul Balcanilor în provincii precum Grecia, Gaul şi Italia.

Dintre toţi conducătorii barbari ai lumii Romane, Attila este cel mai cunoscut nume.

La peste 1.500 de ani de la moartea lui Attila, iată 8 lucruri despre regele Hunilor:

1.A avut parte de educaţie privilegiată

În ciuda stereotipului de nespălat şi needucat, Attila s-a născut în cea mai puternică famile din nordul fluviului Dunărea. Attila, împreună cu fratele său Bleda, au fost instruiţi în arta arcului, a luptei cu sabia şi a călăriei.De asemenea,  putea vorbi atât latina cât şi gotica, a învăţat strategii militare şi de tactică.

2.Primul lucru pe care l-a  făcut Attila după ce a preluat puterea a fost să negocieze  o pace de scurtă durată cu romanii

După moartea unchiului său în 434, Attila şi fratele său au preluat puterea asupra imperiului Hun. Prin primul decret propus Attila dorea să facă pace cu estul Imperiului Roman. Pentru a se menţine pacea între Huni şi Romani, împăratul Theodosius trebuia să plătească anual 700 de galbeni. Câţiva ani mai târziu, Attila a susţinut că tratatul a fost încălcat şi a pornit o serie de atacuri devastatoare asupra estului Romei. Atacul lui Hun, ajungând aproape de Constantinopol, îl forţează pe Theodosius să plătească 2.100 de galbeni pe an.

3.Şi-a ucis fratele pentru a deţine întreaga putere asupra imperiului

După pacea din 443, hunii s-au retras în Ungaria. Sursele sunt incerte în ceea ce priveşte ce s-a întâmplat în următori ani. Scriitorul roman Priscus afirmă că ,,Bleda, regele hunilor, a fost asasinat ca urmare a comploturilor organizate de către fratele său Attila’’. În următorii ani ,Attila a condus noi atacuri asupra Imperiului Roman.

4.A invadat  Gaul doar pentru a obţine o soţie

 
Imagine regăsită în filmul ”Attila the Movie”. Honoria interpretată de către Kirsty Mitchell

Honoria,  sora lui Valerian al-III-lea , împăratul Romei de vest, îi trimite lui Attila un inel şi îi cere ajutor. Tânăra era promisă unui mariaj de afaceri cu un aristocrat roman. Attila a înţeles gestul ca pe o propunere şi din acel moment el o consideră pe Honoria noua lui soţie. Tânăra a susţinut că nu a cerut acest mariaj, însă Attila nu s-a dat bătut atât de uşor.

5.În bătălia de la Catalunia, Attila a suferit singura sa înfrângere

200.000 de soldaţi huni au încercat, în 451,  să invadeze Gaul. Parteneriatul dintre generalul Flavius Aetius  şi regele vizigoţilor Theodoric I a reuşit să îl înfrângă pe Hun în bătălia din Catalunia.

6.În ciuda dorinţei sale legendare pentru aur, Attila trăia modest

Conform spuselor lui Priscus, după vizita în fortăreaţa regelui, scriitorul a observat că atunci când hunii organizau un banchet, fiecare oaspete era servit cu mâncăruri alese servite în farfuri de aur. Attila, însă, mânca numai carne dintr-o strachină de lemn, cana sa era din lemn în timp ce ceea a oaspeţilor era facută din aur şi argint.

7.Moartea sa a fost una oribilă şi misterioasă

Chiar dacă Attila încerca să obţină promisiunea făcută de Honoria, războinicul  a decis să îşi găsească altă soţie. O femeie frumoasă pe nume Ildico. În timpul nunţii din 453  mirele a mâncat şi a băut până noaptea târziu. În dimineaţa următoare, gardienii au spart uşa camerei regelui, l-au găsit pe Attila mort. Aparent, Attila ar fi sângerat pe nas în timpul nopţii şi s-ar fi înecat cu propriul sânge.

8.Nimeni nu ştie unde este înmormântat

Conform scrierilor lui Priscus, pentru a comemora moartea lui Attila, soldaţii săi şi-au uns feţele cu sânge şi au călărit în cerc în jurul cortului regelui. În aceea noapte, trupul lui a fost pus în trei sicirie: unul de aur, unul de argint şi unul de fier. A fost înmormantat împreună cu armele celor pe care i-a învins.Conform legendei, Attila a fost îngropat în albia unui râu deviat după înmormântare, ulterior râul şi-a reluat cursul, acoperind mormântul regelui hunilor.

Sursă: History


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase